IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия намали основната лихва до рекордно ниско ниво

Сривът на цените на петрола създава опасност от рецесия за най-големия производител на суров петрол в Западна Европа

11:42 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Statoil - една от опорите на норвежката икономика, е силно засегната от спада на цените на петрола. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Statoil - една от опорите на норвежката икономика, е силно засегната от спада на цените на петрола. Снимка: Ройтерс

Норвежката централна банка намали основната лихва до рекордно ниско ниво, заявявайки, че може да намали ставката допълнително в търсене на начини да се противопостави на спада на цената на петрола, от който страната е силно зависима.

Лихвеният процент по овърнайт (за една нощ – бел. ред.) сделките бе понижен с 25 базисни пункта до 0,75%, заяви базираната в Осло централна банка. Стъпката бе очаквана от седем от общо 17 анкетирани от Bloomberg икономисти. Сривът на цените на петрола създава опасност от рецесия за най-големия производител на суров петрол в Западна Европа, отбелязва агенцията. 

„Перспективите за ръст пред норвежката икономика отслабват, очаква се инфлацията да продължи да расте“, заяви гуверньорът Йостейн Олсен в изявление. Очаква се по-късно той да има пресконференция. 

След като през декември централният орган намали лихвените проценти, за да ограничи рисковете от икономическо забавяне в резултат на цените на петрола, банката запази нивата на лихвените проценти през март и май, но даде сигнал, че вероятно ще ги намали отново преди юни. Това се случи в средата на месеца, когато лихвената ставка по депозитите бе понижена с 25 базисни пункта до рекордно ниската стойност от 1%. Тогава Олсен заяви, че има 70% вероятност лихвите да бъдат намалени отново тази есен. Оттогава цената на петрола спадна с още 25%. Това доведе до спад на стойността на норвежката крона с около 7 на сто спрямо еврото за същия период, а инфлацията нарасна над целевата ставка от 2,5 на сто“.

„Ще станем свидетели на силно забавяне в петролните индустрии, което ще се отрази негативно на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) и ще вдигне нивото на безработица“, заяви Гранк Юлум, главен икономист на Danske Bank A/S в Осло.

„Очакваме ръстът на континенталния БВП да продължи да расте, но с по-ниски темпове, отколкото виждахме преди“, заяви Кери Аамдал, старши икономист в DNB ASA, преди решението на банката. „Безработицата ще продължи да расте бавно“, добавя той.

Ниските цени на петрола вече взеха своите жертви в оценяваната на 500 млрд. долара икономика. Планираните съкращения на работни места в норвежката петролна и газова индустрия ще надхвърлят 20 хил., след като компаниите се опитват да се адаптират към новия пазар, коментира DNB Markets. Континенталният БВП на страната нарасна с 0,2 на сто през второто тримесечие, докато общият БВП се сви с 0,1 на сто. Безработицата е на най-високото ниво от 2006 г. насам.  

Всичко по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още