IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите навлизат в седмицата на централните банки

Четири регулатора заседават, при това три от срещите са в четвъртък

08:48 | 13.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След сравнително спокойната минала седмица не би било пресилено да се каже, че започва седмицата на централните банки. Четири регулатора заседават, при това три от срещите са в четвъртък. Началото ще даде Федералният резерв на САЩ, чиято двудневна среща приключва в сряда. В четвъртък следват заседанията на Английската, Швейцарската и Японската централни банки.

Ето и още от събитията, които имат потенциал да съдадат пазарна динамика:

В понеделник, 13 юни, Китай може да раздвижи пазарите с данни за индустриалното производство, продажбите на дребно и нивото на дълготрайните активи за май. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще изнесе пресконференция преди срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, а лидерите на четирите най-големи политически партии в Испания ще се изправят един срещу друг в телевизионен дебат преди изборите в страната на 26 юни.

Започва световната конференция за разработчици на Apple в Сан Франциско, като тя ще продължи до 17 юни.

Във вторник, 14 юни, Швейцария ще публикува данни за изменението на производствените цени на месечна база.

Великобритания ще обяви данни за потребителската и производствената инфлация.

Излизат докладите на Евростат за безработицата в еврозоната и ЕС през първото тримесечие. Освен това статистическата служба ще обяви данни за индустриалното произоводство на месечна база през април.

Властите в САЩ ще обявят данни за продажните на дребно и вносните цени. 

В сряда, 15 юни, статистическата служба във Великобритания ще публикува серия данни за пазара на труда: изменението в разходите за труд, безработица и подадени молби за помощи.

САЩ ще представят изменението в производствените цени, както и ръста на индустриалното производство.

Освен това Администрацията за енергийна информация ще публикува традиционните си седмични данни за петролните резерви в САЩ.

В 21:00 часа българско време (14:00 местно във Вашингтон) приключва двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, след което не се очаква промяна в паричната политика. Фючърсите върху федералните фондове – любим инструмент на инвеститорите – показаха миналата седмица едва 2% вероятност да има ход в посока повишение на лихвените проценти. Освен това последният доклад за заетостта разочарова пазарите, като показа, че работодателите са добавили едва 38 000 нови работни места през май, което поднови съмненията за състоянието на американската икономика. В свое изказване от миналата седмица пък Джанет Йелън защити постепенното затягане на паричната политика, но пропусна фразата „в идните месеци“, което допълнително накара пазарните участници да очакват, че в сряда няма да има промяна в лихвата по федералните фондове.

В четвъртък, 16 юни, заседание ще има Швейцарската централна банка. Регулаторът освен това ще публикува и доклад за финансовата стабилност.

Великобритания ще публикува данни за продажбите на дребно.

Евростат ще обяви резултатите от финалното четене на данните за инфлацията в еврозоната през май.

Заседава и Английската централна банка, която ще публикува изявлението си в 14:00 часа българско време. Не се очакват промени в паричната политика, особено седмица преди референдума за еврочленството на страната.

САЩ обявяват данни за инфлацията през май, както и традиционната информация за подадените молби за помощи при безработицата. 

В четвъртък е и заседанието на Японската централна банка, за което обаче няма фиксиран час. Прогнозите също така са трудни и според проучване на Японския център за икономически изследвания от май по-скоро не може да се очаква въвеждане на още стимули. Една трета от изследваните икономисти допускат, че може да има такъв ход сега, докато останалите две трети очакват това да се случи през юли. Миналата седмица заместник-управителят на централната банка Хироши Накасо направи уклончиви изказвания, като заяви, че регулаторът няма да бездейства и се старае да се справи с дефлацията възможно най-бързо. Той посочи, че през април банката се е въздържала от действия, за да изчака ефектите от отрицателната депозитна лихва, въведена през януари. Това обаче не означава автоматично, че през юли ще има нови мерки за стимули, посочи Накасо.

В петък, 17 юни, Канада ще публикува данни за изменението в потребителските цени. 

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще говори във Виена. 

Изказване ще има и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още