IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Фед в Ню Йорк: Вдигане на лихвите през 2015 г. все още е възможно

Банката може да достигне целта за инфлацията догодина, смята Уилям Дъдли

18:41 | 28.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Фед в Ню Йорк: Вдигане на лихвите през 2015 г. все още е възможно

Федералният резерв на САЩ (Фед) си оставя вратичка за вдигане на лихвите до края на годината, а банката може да достигне целта за инфлацията догодина, или доста по-бързо в сравнение с очакванията на други централни банкери. Така смята президентът на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк Уилям Дъдли, цитиран от Ройтерс.

Според него първото покачване на лихвените проценти може да се случи най-рано през октомври, тъй като банкерите взимат предвид възстановяващата се икономика.

Фед „най-вероятно ще вдигне лихвите по-късно тази година“, като срещата на 27-28 октомври е „отворена“ за дебати относно покачване на ставките, коментира Дъдли по време на събитие, организирано от Wall Street Journal в Ню Йорк. Но Фед също така има заседание и през декември.

През септември щатската централна банка отложи увеличаването на лихвите на фона на несигурността относно глобалната икономика, разпродажбите на пазарите и опасенията, че инфлацията може да се отдалечи още от 2-процентната цел на Фед.

Но Дъдли е уверен, че слабите глобални икономически условия и силният американски долар ще се окажат фактори, които ще отшумят, което да позволи на Фед да вдигне лихвите скоро.

Той каза още, че централната банка няма по непредпазливост да надмине инфлационната си цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още