IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на чужда валута от централната банка в Китай растат до 8-месечен връх

Ръстът отразява усилията на регулатора да подкрепи отслабващия юан на фона на отлива на капитали

16:27 | 18.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нетните продажби на чуждестранна валута на китайската централна банка достигат най-високото си ниво от осем месеца насам през септември, като ръстът отразява усилията на регулатора да подкрепи отслабващия юан на фона на отлива на капитали, съобщава Ройтерс.

Китайската народна банка е продала чуждестранна валута на нетна стойност от 337,5 млрд. юана (50,1 млрд. долара) през септември, сочат изчисления на агенцията, базирани на данни от регулатора. Това е най-високата стойност от януари насам, когато нетните продажби бяха на стойност 644,5 млрд. юана.

Възстановяването на нетните продажби на чуждестранна валута говори за подновен отлив на капитали заради очаквания за повишение на лихвите в САЩ през декември и заради опасения за перспективите пред китайския икономически ръст.

Все пак мнозина анализатори смятат, че натискът остава умерен (за разлика от началото на годината) отчасти заради строгия капиталов контрол. 

Международните валутни резерви на Китай, най-големите в света, се понижиха с рекордните 513 млрд. долара през 2015 г., когато Пекин девалвира юана. Това доведе до отлив на капитали, който заплаши да дестабилизира икономиката и притесни глобалните финансови пазари.

През септември международните валутни резерви на Китай се понижиха трети пореден месец с малко над прогнозите, което говори за подновен отлив на капитали.

Трейдърите подозират, че властите са държали юана стабилен през лятото преди няколко големи политически и пазарни събития като например срещата на Г-20 в Китай в началото на септември и включването на юана в Специалните права на тираж на МВФ на 1 октомври. Оттогава обаче изглежда юанът отслабва на фона на долара и се движи около шестгодишно дъно преди данните за ръста на БВП през третото тримесечие, които ще излязат в сряда. Очаква се темпът на ръст да остане без промяна на ниво 6,7% заради увеличените държавни разходи и бума в имотния сектор. Той обаче показва признаци на прегряване, а износът остава слаб.

От началото на годината юанът отслабна с около 3,7% спрямо долара, което го превръща в една от най-зле представящите се валути в Азия.

Проучване на Ройтерс от по-рано този месец показа, че валутните стратези очакват поевтиняване на юана с още 3% до септември следващата година.

Продължителният отлив на капитали може да увеличи натиска над централната банка да понижи минимално изискуемите резерви на търговските банки. Според някои анализатори обаче регулаторът се опитва да ползва други инструменти като операциите за средносрочно кредитиране, за да инжектира средства в банковата система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още