IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: ЕЦБ ще заеме позитивна позиция за икономиката на следващата си среща

Очаква се централните банкери да оттеглят обещанието си за допълнителни стимули, ако има нужда

20:40 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) предстои да заеме по-положителна позиция за икономиката на заседанието си на 8 юни, а икономистите дори ще обмислят да оттеглят обещанието си за допълнителни стимули, ако има нужда. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на четирима свои източници, пряко запознати с проблема.

Тъй като ръстът на икономиката се ускорява, централните банкери са готови да признаят подобрението, като премахнат реториката за негативните рискове. Очаква се изразът, който те ще употребят в изявлението си, да е, че „рисковете са до голяма степен балансирани“.

Индикаторите за ръста се представят по-добре от очакваното тази година, допълва Ройтерс.

Икономистите обаче не са единодушни за това, колко бързо ЕЦБ трябва да промени позицията си, включително прогнозите си. Страните в периферията на еврозоната се опасяват, че рязка промяна в реториката и комуникацията може да доведе до силни пазарни турбуленции.

„След френските избори политическите рискове със сигурност се понижиха и икономическите индикатори са позитивни, така че е време да го признаем“, казва един от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ, пожелал анонимност.

„Положителната обстановка засега е сравнително кратка спрямо дългите периоди на кризи, които сме имали“, казва друг източник на Ройтерс.

Според агенцията ключов дебат по време на заседанието ще бъде дали банката да премахне всички сигнали, че е готова да облекчава политиката си. Става въпрос за поддържане на ниски лихви продължително време и повишаване на обема на изкупуване на активи, ако ситуацията се влоши.

„Това ще е първият път, когато го обсъждаме, така че не очаквам задължително да се стигне до решение“, казва източник на агенцията.

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат смята, че дори най-малките промени в комуникацията може да отправят силни сигнали, а според вицепрезидента Витор Констанцио е по-добре ЕЦБ да закъснее, отколкото да подрани с премахването на стимулите. Членът на борда Беноа Кьоре пък каза неотдавна, че прекалено плавният подход крие риск от по-голяма пазарна корекция на по-късен етап.

„Всички знаят, че няма да понижаваме лихви, така че ако го признаем формално, не би трябвало да има сътресения“, казва един от източниците. „Има проблем с надеждността, когато сигналите са много различни от пазарните очаквания. Не сме стигнали дотам все още, но съществува такъв риск“, допълва той.

Ако ЕЦБ официално заяви в изявлението си, че няма намерения да понижава лихвите, това може да доведе до поскъпване на еврото и според Ройтерс това би било проблем, тъй като единната валута вече поскъпна с над 5% от средата на април спрямо долара.

Макар че ЕЦБ няма целево ниво на обменния курс, продължителен ръст във валутата може да навреди на износителите в периферията и да понижи очакванията за инфлацията.

Ако ЕЦБ не включи в реториката си готовност за увеличаване на обема изкупувани активи, това може да повиши доходностите по облигациите и това също би било проблем, тъй като банката вече подчерта опасенията си за устойчивостта на дълга.

Регулаторът е изправен и пред политическа несигурност в Италия, която може да остане на дневен ред до края на тази година и дори в началото на следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още