IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономиката на ЕС и еврозоната бе коригиран леко надолу

БВП на Европейския съюз се е повишил с 0,5% през последното тримесечие вместо с 0,6%, както сочеха предварителните данни

15:02 | 14.02.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз (ЕС) нараства с 0,5% през четвъртото тримесечие на 2016 г. на тримесечна база, сочат коригираните данни на Евростат. Предварителните данни сочеха малко по-голям ръст – от 0,6%, като съгласно новата информация БВП остава без промяна спрямо предишното тримесечие.

На годишна база икономиката на ЕС се разширява с 1,8%, като предишната оценка отново бе малко по-висока – за ръст от 1,9%. За сравнение - за периода юли-септември през 2016 г. БВП е нараснал с 1,9% на годишна база, което сочи леко забавяне.

БВП на еврозоната също е коригиран слабо надолу спрямо предишната прогноза – от 0,5% на 0,4% и също се запазва на същото ниво като предишните три месеца. На годишна база също има корекция до 1,7% от 1,8% спрямо предишната оценка.

Полша отчита най-голям ръст на БВП за последните три месеца на тримесечна база – 1,7%, следвана от Литва и Румъния с растеж от по 1,3%.

На годишна база обаче Румъния е на първо място, като икономиката ѝ се е разширила с 4,8% за периода от октомври до декември. Веднага след нея е България с растеж от 3,4% и Полша – 3,1%. Данните за България съвпадат с оценките на Националния статистически институт, публикувани днес.

Предстои още една ревизия на данните на Евростат – на 7 март.

Инвеститорите очакват речта на председателя на Фед Джанет Йелън пред Конгреса днес - първото ѝ изявление след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, докато доларът продължава да поевтинява спрямо повечето основни валути, коментира новините от Европа Юън Потс от Bloomberg в Лондон в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
нещата в еврозоната нещо започнаха да се разводняват гаргамел е на ход ще вади заичета от ръкава си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
нещата в еврозоната нещо започнаха да се разводняват гаргамел е на ход ще вади заичета от ръкава си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още