IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в САЩ отправя смесени послания за състоянието си през май

Безработицата се понижава до 16-годишно дъно, но темпът на ръст в заетостта се забавя

16:05 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трудовият пазар в САЩ отправя смесени послания за състоянието си през май. Безработицата се понижава до 16-годишно дъно, но темпът на ръст в заетостта се забавя. Повишението на заплатите на годишна база е по-слабо от очакванията, съобщава Bloomberg.

Новите позиции извън земеделието са 138 хил. на фона на очаквания за 182 хил. През април повишението възлизаше на 174 хил. нови работни места.

Безработицата се понижава от 4,4% до 4,3%. 

Средното почасово възнаграждение нараства с 0,2% на месечна база, което оправдава очакванията. На годишна база ръстът възлиза на 2,5%, а прогнозите бяха за 2,6%.

По-бавният ръст на заетостта донякъде може да отразява трудностите при намирането на квалифицирани и опитни служители, коментира Bloomberg. Освен това може и да е сигнал, че компаниите не искат да увеличават персонала си, преди да видят доказателства, че новата администрация действително ще понижи данъците и ще насърчи растежа.

Спадът на безработицата се дължи и на спад в размера на работната сила.

Въпреки смесените послания за трудовия пазар ръстът на икономиката на САЩ вероятно ще се възстанови през настоящото тримесечие и това ще даде основание на Фед да повиши лихвите на заседанието си на 13-14 юни.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още