IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията

През юни потребителската инфлация в Турция беше 10,9% на годишна база, което е далеч над дългосрочното целево ниво от 5 на сто

16:34 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията тази година заради високите цени на храните, съобщи Bloomberg. Регулаторът повтори позицията си, че няма да облекчава паричната политика, докато перспективите не се подобрят.

Централната банка повиши очакванията си за годишната инфлация от 8,5% до 8,7% и остави без промяна тази за 2018 г. на ниво от 6,4 на сто.

„Паричната политика ще остане затегната, докато не настъпи значително подобрение в основните ценови индикатори“, заяви управителят Мурат Четинкая по време на пресконференция в Анкара във вторник. По думите му банката няма да реагира на временни колебания в инфлацията.

През юни потребителската инфлация в Турция беше 10,9% на годишна база, което е далеч над дългосрочното целево ниво от 5 на сто.

След като миналата седмица банката остави без промяна лихвените проценти, днешните коментари на Четинкая доказват, че облекчаването на условията на този етап не стои на дневен ред, смята икономистът Бора Тамер Йълмаз от Ziraat Bank. “Пазарните участници ще разчетат това като очакване скоро да няма понижение на лихвите”, допълва Йълмаз.

Към 15:00 часа българско време турската лира поевтинява с 0,07% до 3,5215 лири за един щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още