IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна - спасението от пазарния срив през август

Украинските облигации са донесли доходност от 25% след сделката за преструктурирането на държавния дълг

13:36 | 02.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Оказва се, че страната, която цял свят очакваше да обяви фалит, е била всъщност спасението от пазарния срив през август, коментира Bloomberg.

Деноминираните в долари украински облигации са донесли доходност от 25% през август след сделката за преструктурирането на държавния дълг с частните кредитори, която предостави по-добри от очакванията условия на инвеститорите. Споразумението беше необходимо, за да се задоволят условията за отпускане на спасителния пакет за 40 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ), който да подпомогне изваждането на разкъсваната от конфликти страна от рецесия.

„Не мислех, че апетитът към сравнително малкия емитент с история на лошо икономическо управление ще генерира подобен интерес", коментира Пер Хамарлунд, главен стратег за развиващите се пазари в SEB в Стокхолм.

Украйна се е представила повече от отлично на фона на срива на по-рисковите активи, след като неочакваното обезценяване на юана от Китай предизвика опасения, че икономическият растеж на втората най-голяма икономика в света се забавя си по-бързо от очакванията.

Макар че акциите отбелязаха най-големия си спад от три години насам, а доходността по облигациите на редица страни - от Бразилия до Южна Африка, се понижи, източноевропейската страна – с повече от 32% вероятност за фалит, надмина очакванията със сделка, която включва удължаване на матуритета само с 4 години и запазване на лихвените плащания в близост до сегашните нива.

Анализаторите се оказаха силно изненадани, когато заради сделката доходността по облигации за 2,6 млрд. долара с падеж юли 2017 г. се вдигна с 15 цента за долар до повече от 70 цента. Deutsche Bank AG и Morgan Stanley наскоро повишиха оценките си за дълга до "неутрална", а брокерските къщи, включително Bank of America Corp., заявиха, че сегашните цени са гарантирани.

„Сделката за преструктуриране изглежда по-благоприятна за кредиторите, отколкото очаквах“, казва Уини Конг, стратег в Deutsche Bank в Лондон. „Много малко сред нас очакваха благоприятна комбинация от удължаване на матуритета само с 4 години и почти никаква промяна на купона“, допълва той.

В допълнение на удължаването на падежа постигнатата сделка между Украйна и кредиторите ѝ, водени от Franklin Templeton, намали главницата по облигации за 18 млрд. долара с 20% и определи лихва от 7,75%.

Сделката предлага още гаранции, свързани с икономическия растеж, като плащанията ще започнат от 2021 г., ако ръстът надмине 3%.

Групата на кредиторите притежава повече от половина от държавния дълг. Украйна ще поиска споразумение и с останалите облигационери по-късно през този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Ай стига си бучал, Рашастан загуби и тая война - а Украйна стана провинция на ЕС :)Честито на укрите, време е да си отдъхнат от Хаяско и червената му ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ей сега, като платят всички борчове на руснаците с кредитите които им предоставяте и те ще ви оставят да си сърбате попарата от курабийки дето я надробихте. ПутИн какво каза? "За украина ще плаща запада" Проблемът обаче е, че украина не е германия през `41 и нациките няма да стигнат за да я пратите на война с Русия. И ще си имаме един цирей на г*за на европа щото не ни стигат южните ***, ама сега и 40млн източни да си докараме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още