IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Google, McDonald's и IKEA на разпит за данъчни сделки в Европа

ЕС увеличава своя натиск върху мултинационалните компании във връзка с данъчните им облагания

09:58 | 15.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple, Google, McDonald’s и IKEA ще бъдат разпитани за европейските си данъчни сделки в сряда, след като Европейският съюз (ЕС) увеличава натиска върху мултинационалните компании в усилието си да ги накара да плащат повече данъци върху печалбата си на Стария континент, предава Ройтерс.

Изслушването, организирано от данъчната комисия на Европейския парламент (ЕП), следва подобно събитие, което се проведе през ноември миналата година, когато Anheuser-Busch InBev, HSBC, Google и осем други компании бяха разпитани по същата тема.

Въпреки че комисията няма правомощията да нарежда промени, изслушването отразява политическите притеснения за това, че мултинационалните компании избягват местните си данъчни задължения.

Освен това Европейската комисия (ЕК) разследва и няколко случая, за да проверидали те нарушават правилата на блока, които забраняват на страните от ЕС да дават на някои компании предимство чрез специални данъчни оферти.

Starbucks отказа да вземе участие в изслушването, тъй като обжалва решението на Европейската комисията да възстанови до 30 млн. евро просрочени данъци, обяви ЕП в изявление.

Fiat Chrysler Automobiles, която също обжалва констатацията на ЕС във връзка с данъчна сделка с Люксембург, също е отхвърлила поканата.

Ръководителят на Inter IKEA Group Сьорен Хансен ще оспори казуса на шведския търговец на мебели на дребно. Inter IKEA Group притежава правата върху интелектуалната собственост, според които оперират нейните магазини. Зелената партия в парламента обвини IKEA миналия месец, че е избегнала плащането на около 1 млрд. евро данъци между 2009 г. и 2014 г., защото е прехвърляла средства през холандска компания, а и вероятно през дружества в Люксембург и Лихтенщайн.

Всички компании са заявили по-рано, че спазват данъчните правила на ЕС. 

Още технологични новини от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Всички компании са заявили по-рано, че спазват данъчните правила на ЕС'' - принципно е така защото се изполвзват ''вратички'' и пропуски в закона Затова отдавна пиша за забрана на офшорките защото са нелоялна конкуренция ,и наскоро Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, нарече корпоративните данъчни вратички незаконни форми на държавна помощ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Стратегията е проста - забрана на офшорки и ''данък Тобин'',и т.н. регулации и данък лукс ,и таван на доходите и печалбите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558тоест активни правителствени политики за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447,и за да се подържа безработицата до 3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Моля ви, големите компании са цвете, което трябва да обичаме и уважаваме, какви са тия клевети за това как ивало съмнения, че криели данъци. Те са толкова коректни и социални, няма такова нещо, не лъжат, не плащат подкупи и са прекрасни, а за нас е превилегия всички фирми в България да са чужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още