IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu привлече за оперативен директор един от талантите на Microsoft

Компанията насочва фокуса си към изкуствения интелект и разширената реалност

11:11 | 17.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската интернет компания Baidu нае бивш директор на Microsoft за свой главен оперативен директор. Решението е част от опита на фирмата да се насочи по-сериозно към изкуствения интелект, тъй като печалбата от нейния основен бизнес с интернет търсачки започва да се свива, предава Ройтерс.

Baidu пренасочва фокуса на своята бизнес стратегия след въвеждането на нова регулация на рекламата, най-вече тази на лекарства. Новите правила доведоха до 16% спад на клиентите в рамките на тримесечието, което завърши през септември.

Ци Лу, който беше изпълнителен вицепрезидент на Microsoft и оглавяваше звеното, отговорно за Office, Bing и Skype до миналия септември, ще помогне за развиването на изкуствен интелект, като ключова част от стратегията на Baidu през следващото десетилетие.

“Доктор Лу притежава богат опит в лидерството и управлението и е водещ авторитет в областта на изкуствения интелект”, заяви главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли.

През 2014 г. Baidu назначи друг мениджър на Microsoft. Става дума за Джан Я-Цин, който стана президент, отговарящ за бизнеса със сливания. Джан ще се отчита директно пред Лу, а Baidu се очаква да обяви годишните си финансови резултати през следващия месец. Компанията прогнозира 4,6% спад на приходите за тримесечието, завършило през декември.

През октомври компанията създаде фонд за 200 млн. долара, който ще се фокусира върху изкуствения интелект, разширената реалност и дълбокото учене. През септември пък компанията обяви фонд за 3 млрд. долара, който ще е насочен към стартъпи в среден и напреднал стадий на развитие.

Освен това вчера компанията обяви, че отваря врати новата ѝ лаборатория за разширена реалност, която ще се намира в Пекин. Тя е част от фонда, свързан с тази технология и представлява опит на компанията да се справи със свиващата се печалба.

Лабораторията, в която в момента работят 55 души, първоначално ще има за цел да генерира приходи чрез маркетинг в областта на разширената реалност, а по-късно ще се насочи в сферата на здравеопазването и образованието.

В изявление компанията посочва, че вече работи в сферата на разширената реалност в Китай заедно с компании като KFC, BMW И Lancome на L’Oreal. Baidu вече е представила няколко приложения от висок клас в областта. Тя започна работа по тази технология още преди две години, а сега се насочва към интегрирането ѝ с изкуствен интелект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още