IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CarAmigo отваря платформата си за резервации на споделени автомобили

В платформата вече са регистрирани над 300 автомобила, които са отдавани под наем от своите собственици

14:48 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Платформата за споделено ползване на автомобили CarAmigo стартира резервациите на коли в България от днес, обявиха съоснователите на компанията Тим Гюбел и Мирослав Михайлов.

С помощта на услугата всеки, който поиска, може да отдава под наем своя автомобил на други лица. Едно превозно средство може да се наеме за минимум 6 часа и максимум за 60 дни.

По думите на Тим Гюбел идеята била да се наберат поне 200 автомобила, предложени в платформата, като в момента на старта те вече са преминали границата от 300.

Самият стартъп е основан от международен екип в Белгия, който развива същата дейност в страната. Според Гюбел набирането на обяви за автомобили в платформата в България обаче е станало значително по-бързо от това в Белгия.

Как работи?

Притежателят на автомобил, който иска да го отдаде под наем, трябва да представи снимки, талон за регистрация, такъв за технически преглед и гражданска отговорност, като може да изпрати документите онлайн, а те се проверяват внимателно от екипа на компанията.

Ако заявката бъде приета, автомобилът се появява като предложение в платформата, а при наемането му желаещият да го вземе дава фиксиран депозит от 150 евро. В сайта се генерира автоматично договор и застраховка, както и резюме на най-важните рискове. При срещата между собственика на колата и този, който иска да я наеме, се сключва договорът и се попълват всички документи, като се правят снимки на автомобила.

CarAmigo работи в партньорство с Groupama за предоставянето на необходимите застраховки. Освен застраховка се предлага и пътна помощ. От застрахователната компания посочват, че застраховката се съчетава с вече съществуващото каско на колата, като тя важи само за периода на отдаване.

Цената, която потребителите виждат в платформата, е крайната и се определя от собственика, като включва и застраховката, която е една и съща за всички превозни средства.

Разликите с Uber

Uber започна работа без консултация с властите, докато CarAmigo се радва на добър диалог с властите в Белгия. Всъщност отдаването на коли под наем по този начин не се приема за бизнес, а по-скоро като „връщане на разходи по колата“, коментира още Тим Гюбел. По думите му именно затова тези приходи не се облагат с данъци.

Всъщност в Белгия компанията работи успешно с властите и среща разбиране от тях.

„Белгийското правителство разбра, че е по-добре да не забранява подобни инициативи, а да работи заедно с тях“, категоричен е съоснователят на CarAmigo.

Той подчерта, че в случая на Uber и BlaBlaCar става дума за транспортни услуги, каквато CarAmigo не е, ето защо не подлежи на същата регулация.

Основните предимства на CarAmigo са няколко – цената, достъпът, по-голямото разнообразие на автомобили, както и социалният момент, обобщават основателите на платформата.

Икономика на споделянето

CarAmigo е част от новата вълна услуги, свързани с икономиката на споделянето, към която принадлежат добре познати имена като Uber и Airbnb.

“Във Франция беше пуснат споделен влак за всички под 25-годишна възраст. По време на тестовете на тази инициатива заетостта му беше над 50%, докато обикновено е около 30%“, споделя Мирослав Михайлов, подчертавайки, че подобен тип услуги набират все по-голяма популярност и у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още