IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google може да се окаже подсъдим и по граждански дела в Европа

Срещу технологичния гигант вече се води дело за нарушаване на антитръстовите правила в Европейския съюз

16:33 | 01.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От известно време Google е подложен на разследване за пазарна злоупотреба от европейските органи по защита на конкуренцията.

Сега американският технологичен гигант може да се окаже обект на нови граждански искове, според които Google е злоупотребил с господстващото си положение на пазара в полза на собствените си услуги и за сметка на конкурентите, съобщава New York Times.

Във вторник Hausfeld, международна юридическа компания, работеща с фирми, засегнати от дейността на Google в Европа, и Avisa, европейска фирма за обществени дела, която представлява ищците в антитръстово дело, ще обявят създаването на онлайн платформа, с която да помогнат на компании да осъдят Google за финансови щети в европейските съдилища.

Действията може да увеличат юридическите и регулаторни проблеми на Google и други технологични компании от Западния бряг в Европа, където законодателите се противопоставят на нарастващото им влияние в начина, по който потребителите използват интернет. В допълнение на антитръстовото разследване спрямо Google, европейските регулатори обсъждат нови правила за авторското право и защитата на личните данни, които ще се отразят силно на американските технологични компании.

Hausfeld и Avisa планират да предлагат информация на евентуалните си клиенти – основно компании, за четиригодишното разследване на Европейската комисия спрямо Google. Разследването се фокусира основно върху това дали Google се облагодетелства от своята търсачка с резултатите за пазаруване, ресторанти и други онлайн услуги. Ако Google бъде намерен за виновен според антитръстовите закони, Hausfeld и Avisa вероятно ще използват решението като доказателство при потенциални граждански дела.

Засега фокусът е върху публичното правоприлагане“, заяви Лоран Джилан, управляващ директор в Hausfeld в Брюксел, който отказа да коментира евентуалните щети по граждански дела. „Това, което все още липсва, е как това се е отразило финансово на жертвите“.

Говорител на Google отказа да коментира усилията на Hausfeld и Avisa.

През миналата седмица технологичният гигант официално отговори на европейските обвинения в нарушаване на правилата за конкуренцията. В статия в интернет блог Кент Уолкър, главният юридически съветник на Google, заяви, че действията на компанията в Европейския съюз не са навредили на избора на потребителите и има значителна конкуренция в онлайн пазара на търсачки в региона.

Адвокатите и мениджърите на индустрията очакват европейският комисар за борба с монополите Маргрете Вестагер да вземе решение по антитръстовите обвинения срещу Google в края на 2015 г. или в началото на следващата година. Освен граждански щети възможно е да се наложи компанията да заплати потенциални глоби от до 10% от годишните си приходи, или около 6,6 млрд. долара, ако се окаже, че някои от онлайн практиките нарушават конкуренцията.

В САЩ има дълга традиция на компании, които търсят граждански щети за антитръстови злоупотреби, но адвокатите в тази сфера казват, че тези дела са относително нови в ЕС. През миналата година Европейската комисия прие нови правила, които улесниха компаниите при завеждането на граждански дела за щети вследствие на антитръстови злоупотреби. Тъй като тези дела са сравнително нови в Европа, юридическите експерти все още не са наясно дали подобни искове ще издържат в съда.

Европейската комисия е напът да вземе антитръстово решение и затова е време да започне работа по граждански дела“, заяви Джилан. „Ще бъдем готови да предприемем бързи действия, когато решението бъде взето“.

Това не е първият път, когато Avisa и Hausfeld използват европейските граждански съдилища в битката си срещу Google.

През 2011 г. Avisa помогна на 1PlusV, френска онлайн търсачка, да осъди Google за 295 млн. евро във френските съдилища, твърдейки, че Google е ощетил съперника си. Hausfeld пък представлява Foundem, британски сайт за съпоставяне на цени, в гражданско дело срещу Google във Великобритания. Streetmap, онлайн услуга за картографиране, подаде отделен иск за нанесени щети срещу Google във Великобритания.

Изходът от трите дела е отложен, докато Европейската комисия не вземе решение дали Google е нарушил антитръстовите правила на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още