IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриална революция 4.0 - дигитализиране на бизнеса

25% от световната икономика до 2020 г. ще бъдат дигитална, твърди Майкъл Кьогелер от Microsoft

17:21 | 06.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2016 г. компаниите, предоставящи финансови услуги, ще инвестират 32 млрд. долара в дигиталната трансформация на бизнеса си. След тях се нарежда публичният сектор с 20 млрд. долара инвестиция, а на трето място – телекомите и медийните организации с инвестиция от 19 млрд. долара. Това разкри пред Investor.bg Майкъл Кьогелер, генерален директор на Microsoft, отговарящ за 15 пазара в Европа.

По думите му 25% от световната икономика до 2020 г. ще бъдат дигитална.

Според Кьогелер всички индустрии в света са готови за дигитална трансформация – някои повече, други по-малко, но всички се насочват натам, независимо от скоростта. По думите му фирмите, които са по-напред в това отношение, са значително по-печеливши.

Същевременно висшите мениджъри са наясно с това. Проучване на PWC показва, че 86% от главните изпълнителни директори вярват, че технологиите ще трансформират бизнеса им повече от всичко друго, което се случва в момента. 60 на сто пък вярват, че най-голямо влияние ще имат демографските промени.

Кьогелер смята, че вече говорим за Индустриална революция 4.0, в която фирмите се развиват изключително бързо. Ако за типичните представители на 500-те най-големи американски компании в САЩ (Fortune 500) са били нужни 20 гoдини, за да достигнат пазарна оценка от 1 млрд. долара, то Xiaomi и Snapchat успяха да направят това само за 2. Airnbn може да се похвали също с кратък срок -  3 години.

Кои ще са основните фактори за дигиталната трансформация? Според Кьогелер това ще са облачните услуги, големите обеми от данни и интернет на нещата. В резултат от всичко това се променят не само компаниите, но и начинът на живот на много хора.

„Нямам офис. Живея в самолети, на летища. Ако нямам интернет, умирам от скука“, обясни Кьогелер, коментирайки как дигиталната трансформация е повлияла и на него.

Променят се и продуктите, които предлагат компаниите. Като пример за това експертът посочи Netflix – “най-голямото кино в света, което не притежава киносалони“.

„Промяната изисква да не сте доволни от настоящето. Да искате да промените нещо. Ето защо компаниите трябва да знаят какво искат от бъдещето и къде искат да стигнат“, обясни той.

Повече по темата можете да научите от интервюто с Майкъл Кьогелер тази неделя в 20 ч. в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Its not a real business unless you ship things out the back door.Manufacturing company boss
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
scott
преди 7 години
тез статиес у инвестора са ми луууда забава!Компаниес са се "развили" по-бързо, ЗАЩОТО СЕ НАПЕЧЕТАХА МАСОВО ПАРИ! И СЕ ГЛЕДАТ САМО ПЕЧЕЛИВШИТЕ....АМИ КОГАТО ИМАШ БИЗНЕС, А НИКОЙ НЕ ПЛАТИ ЗА НЕГО?ЧЕКАМ ПОРЕДНИА ЕНРОН ДА ФАЛИРА.сички си викат: нема стращно, фед ше надува. се ено си изстрелял 200 милки от хората към луната у балон. и те постоянно да си казват: нема страшно, балоне нема се спука, винаги ше имаме въздух и връзка. а същевременно да се отдалечава балонът. и тез в него да пропагандират: ВИНАГИ ШЕ ИМАМЕ ВРЪЗКА СЪС ЗЕМЯТА ЧРЕЗ БАЛОНЪ. НИКОГА, НИКОГА, НИКОГА НЕМА СЕ СКЪСА ВЪЗДУХОПРОВОДА. А И ВИНАГИ МОЖЕМ ДА СЕ ВЪРНЕМ.ЕЙ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ СТЕ, *** МАЙМУНИ ОТ ЧАВЕШКИА РОД.и си заслужавате съдбата. 1929-та ше ви се види кат децка милувка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
d333
преди 7 години
А дрехите, пиенето, салама и т.н. всичко ли ще е дигитално, прожектирано на екран.... :)В момента се надува втория IT балон, това е....Ама я ги питайте тези в Алепо, примерно, как е дигиталния живот или се интересуват къде да се скрият, какво да ядат и как ще се топлят през зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още