IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект може да донесе 10% ръст на британския БВП до 2030 г.

Автоматизацията може да не се превърне в толкова голям проблем, твърдят от PwC

12:37 | 28.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британците трябва да спрат да се притесняват, че роботите ще откраднат рабтните им места. Изкуственият интелект всъщност ще даде тласък на британската икономика според PricewaterhouseCooopers, пише Bloomberg.

По-голямата част от растежа на икономиката на Великобритания до 2030 г. ще дойде от увеличаващото се потребителско търсене, благодарение на изкуствения интелект, който ще даде по-голям шанс на продуктите със засилена персонализация и ще ги направи по-достъпни с времето, сочи ново проучване на компанията.

“Въпреки че очакваме природата на работните места да се промени и някои да бъдат податливи на автоматизацията, нашето проучване сочи, че тласъкът на британския брутен вътрешен продукт, който продуктите и услугите с изкуствен интелект ще донесат, ще генерира значителни компенсации”, посочва икономистът от PwC Джонатан Гилъм.

По думите му автоматизацията на част от повтарящите се аспекти на работата на хората ще увеличи производителността във Великобритания и ще доведе до скок на реалните заплати.

Въпреки че Великобритания може да се радва на 10-процентно увеличение на брутния си вътрешен продукт до 2030 г., страните, които ще имат най-голям възход, ще са Китай и Северна Америка, съответно с 26% и 14,5% ръст, посочват от PwC. Компанията очаква най-добри постижения да бъдат отбелязани в сектори, като търговията на дребно, финансовите услуги и здравеопазването.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още