IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Стив Джобс накара света да повярва, че презентирането е детска игра

Зад най-великите речи на съоснователя на Apple се крият часове репетиции

13:36 | 04.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стив Джобс. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Стив Джобс. Снимка: архив Ройтерс

Стив Джобс превърна презентациите във форма на изкуство, защото правеше представянията на ключовите продукти на Apple като артист. Музиканти, актьори и дизайнери овладяват своите занаяти за много часове – 10 хиляди според писатели като Малкъм Гладуел. Усъвършенстването на уменията за говорене пред публика не са изключение и Стив Джобс е истински творец в тази сфера, пише Forbes.

В новата книга „Becoming Steve Jobs” авторите Брент Шлендър и Рик Тецели разкриват няколко нови истории за интензивната подготовка, на която се е подложил Джобс.

Според писателите той е репетирал непрестанно. Книгата надниква зад кулисите на работата му, показвайки снимки на Джобс сам на сцената как чете сценария си ден преди събитието за представянето MacWorld.

На друга снимка Джобс седи встрани от сцената и гледа как вицепрезидентът на Apple Фил Шилер репетира своята част от презентацията.

„Репетициите за представянето на продукциите винаги са били натоварени“, пишат авторите.

На част от събитията редом до Джобс се появява и Бил Гейтс.

„Никога не съм бил в една лига с него“, споделя Гейтс с авторите на книгата по отношение на презентационните си умения. „Имам предвид, че беше невероятно да видя колко много репетира той.“

Всъщност Стив Джобс прави така, че презентациите да изглеждат лесни, защото той полага толкова усилия да направи всичко по най-добрия начин.

"Имам предвид цялото нещо, да знае какво точно ще каже, но на сцената да го каже по такъв начин, че се успява да те накара да вярваш, че го измисля на момента“, допълва Гейтс, смеейки се, когато си спомня този момент.

Книгата разкрива повече информация за речта на Стив Джобс, която той изнася пред студентите от Станфордския университет през 2005 г. Съоснователят на Apple пише речта си и се разхожда из къщата си в продължение на дни, докато я репетира отново и отново.

„Децата гледаха баща си да обикаля около тях в нещо като транс, в какъвто понякога влизаше в дните преди MacWorld. По няколко пъти той чете речта си по време на вечеря на цялото семейство“, разказва съпругата му Лорийн. По думите ѝ на сутринта на 16-и юни 2005 г. Джобс се събужда „с пеперуди в стомаха“. Според жена му той бил изключително нервен, защото държал да се представи много добре.

Лорийн разказва пред авторите на книгата, че тази реч била на косъм да се провали, тъй като в последния момент Джобс не можел да открие ключовете от джипа си и семейството пристигнало късно на стадиона. След като се озовали на мястото, охраната не можела да повярва, че мъжът, който трябва да изнася речта, носи скъсани дънки и стара черна тениска.

Мнозина смятат, че да говориш добре е природна даденост и увереност. Оказва се, че всъщност е нещо, което коства години практика.

Истината е, че Стив Джобс не е бил добър оратор. Той е работил изключително усърдно за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още