IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е следващата луда идея на Илон Мъск?

Предприемачът мечтае за създаването на електрически самолет. И май има нещо наум

16:19 | 08.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Електрическите автомобили и комерсиалните полети в космоса изглежда не са достатъчни. Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск заяви, че обмисля как да създаде изключително удобен, задвижван от електричество самолет, пише Quartz.

На въпрос каква е „следващата му велика идея“ по време на сесия с въпроси и отговори Мъск заяви, че обмисля самолет с вертикално излитане и кацане.

„Доста съм изкушен да направя нещо по въпроса“, коментира той.

Нито идеята за електрически самолет, нито за възможностите за вертикално излитане и кацане са нещо революционно само по себе си. През юни 2015 г. електрическо летателно средство прекоси Ламанша за първи път.

Междувременно базираната в Денвър XTI Aircraft Company набира средства за създаването на прототип на излитащ и кацащ вертикално самолет. По думите на компанията той ще бъде готов до три години.

Solar Impulse 2, соларно захранвано летателно средство, постави рекорд през 2015 г., като прекоси Тихия океан.

Мъск спомена за първи път комбинирането на двете функции в едно миналата есен – през октомври. Говорейки пред студенти, тази седмица той намекна, че може би е готов да направи крачка напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още