IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов кръг на финансиране оцени Uber China на 7 млрд. долара

Китайското подразделение на Uber продължава да се бори със силната конкуренция на местния играч Didi Kauidi

12:06 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен стартъп Uber Technologies обяви в понеделник, че е набрал нови средства, които оценяват неговото разширяващо се подразделение в Китай на 7 млрд. долара. Компанията е привлякла местни партньори в опит да се конкурира със своя китайски конкурент Didi Kuaidi за пазарен дял, пише Wall Street Journal.

По думите на Uber China сред новите ѝ инвеститори са операторът на китайска авиокомпания HNA Group, производителят на автомобили Guangzhou Automobile и най-големият животозастраховател в Китай China Life Insurance.

Американската технологична компания обаче изостава в азиатската страна спрямо местния си конкурент. Главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик превърна Китай в основен фокус в стратегията за глобална експанзия на Uber, като отдели UberChina в независимо подразделение. То е създадено в партньорство с местната компания Baidu, оперираща в сферата на онлайн търсачките и картографирането. 

Uber заяви, че оценката от 7 млрд. долара е преди допълнителните средства, набрани от втория кръг, който следва първия кръг на финансиране от миналата година. Тогава компанията набра 1,2 млрд. долара. Средствата са предназначени за финансиране на плановете на Uber за експанзия в чужбина. Каланик разкри кои са китайските инвеститори в реч, изнесена в Пекин.

Местният конкурент Didi Kauidi, който беше създаден миналата година от сливането на две конкуриращи се приложения за таксиметрови превози, доказа себе си като силен играч, който отправи предизвикателства за Uber както по отношение на операциите, така и по набирането на капитали.

През миналата година Didi Kauidi затвори кръг на финансиране от 3 млрд. долара, който я оцени на 16 млрд. долара. 

Още технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още