IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият проект на Google ще е предизвикателство за мобилните оператори

Компанията предлага по-евтина безжична услуга за разговори и изпращане на съобщения

11:59 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Интернет компанията Google пуска безжична услуга в по-голямата част от САЩ – предложение, което се конкурира с много от практиките, които стоят в основата на една индустрия, доминирана от гиганти като AT&Т, Verizon Communications, T-Mobile US и SprintCorp, пише Wall Street Journal.

Google заяви, че новата ѝ услуга, наречена Project Fi, ще струва 20 долара месечно и ще предлага възможности за разговори и изпращане на съобщения, както и безжичен интернет и международно покритие в повече от 120 държави, както и други 10 долара за гигабайт, използвани всеки месец. Това означава пускането на месечен план, който е с 15 до 20 долара по-евтин от много други, предлагани от големите оператори.

Този ход усложнява връзката на Google с мобилните оператори и насърчава промоцията и дистрибуцията на телефони, които използват операционна система Android и мобилните приложения на Google. Но той е част от все по-големите усилия на компанията да увеличи достъпа до интернет - стъпка, която би означавала, че повече потребители ще ползват нейните услуги, включително търсачкатата ѝ и YouTube.

Въпреки това Google трябва да извърви дълъг път, за да се докаже в тази сфера. Първоначално услугата ще е достъпна само с покани и ще работи само на един телефон – нейния Nexus 6, така че хората, които притежават iPhone например няма да имат достъп.

Същевременно технологията за смяна на оператора не се радва на голяма популярност. Освен това Google не е изпитан безжичен оператор, така че хората, които се насочат към услугата ѝ, ще бъдат „опитни мишки в един несигурен експеримент“.

И все пак услугата предлага по-ниска месечна такса и се цели директно в сърцето на практиките за обвързване на потребителите с един конкретен оператор. Всичко това би могло да подтикне индустрията да поеме в посока, която ще направи услугите ѝ по-евтини за клиентите.

Project Fi може автоматично да свързва потребителя с повече от 1 млн. безплатни безжични хотспотове, ако те излъчват сигнал, посочва Google в блога си. Ако не, тя ще избере или мрежите на Sprint, или тези на T-Mobile, като ще превключва между двете в зависимост от това коя ще определи като най-добрата в момента. Компанията вече е сключила договори и с двата оператора.

Същевременно тя не предлага дългосрочни договори с потребители – нещо, от което бягат и другите оператори. Въпреки това, ако хората купят телефон Nexus 6, когато се абонират за Project Fi, а след това решат да се откажат, дължимата сума за телефона ще трябва да бъде платена веднага.

Този проект е поредният пример за това как Google се разпростира над много печеливши дейности като онлайн търсенето и рекламната дейност, особено в интернет. По-голямата цел на компанията е да накара хората да използват повече и по-често интернет и най-вече нейните услуги.

AT&T определя Project Fi като нишов продукт, докато от Verizon отказват да коментират проекта. Според Google това е малък експеримент за насърчаването на нов тип безжични услуги, които компанията се надява, че индустрията ще възприеме. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още