IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Тийл кешира вложенията си във Facebook

Инвеститорът, който влага 500 хил. долара в социалната мрежа през 2004 г., сега получава около 400 млн. долара

10:31 | 21.08.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&bdquo;Само не ме прецаквай&ldquo;, е казал<b>&nbsp;</b>Тийл на Зукърбърг, след като двамата финализират първата инвестиция на Питър в социалната мрежа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Само не ме прецаквай“, е казал Тийл на Зукърбърг, след като двамата финализират първата инвестиция на Питър в социалната мрежа. Снимка: Ройтерс

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг става все по-самотен в компанията. Роденият в Германия Питър Тийл, един от първите инвеститори в ранния етап на социалната мрежа, се е разделил с голяма част от дела си. Тийл е и член на Управителния съвет на Facebook, най-висшия борд на фирмата, предава Ройтерс.

Както става ясно от публикуван в понеделник документ на американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC), Тийл е продал през миналата седмица общо 20,06 млн. дяла, след като в четвъртък изтече срокът, в който служителите на социалната мрежа не можеха да продават акциите си. В петък акциите на социалната мрежа потънаха с над 6%, за да затворят при рекордно ниските 19,87 долара за брой – почти два пъти по-ниска цена от тази при борсовия дебют през май.

За своите акции Тийл е получил между 19,27 и 20,69 долара, или общо около 400 млн. долара. Така, въпреки срива в цената на акциите, Facebook се оказва златна мина за интернет инвеститора. През 2004 г., когато социалната мрежа е още в самото си начало, той влага 500 000 долара във фирмата, като получава за тях дял от 10,2%.

Роден във Франкфурт, Германия, и отраснал във Форстър сити, Калифорния, Тийл пътува много в детството си. Баща му е инженер-химик, а семейството живее в Южна Африка, Намибия и Охайо, преди да се установи в крайбрежния район на Сан Франциско в края на 70-те години на миналия век. Питър завършва гимназията „Сан Матео" пръв по успех в класа и е майстор по шахмат от национално ниво. Завършва философия в Станфорд като студент на Рене Жирар, френски професор-емигрант, създал термина „мимическо желание" - хората желаят неща, които виждат като обекти на желание у другите хора, с което пораждат стаден манталитет. За Тийл мимическото желание е начин за обяснение на всичко - от балона на фондовата борса до „политическата коректност" на университетското образование, писа преди година в свой анализ BusinessWeek.

Също в понеделник стана ясно, че и Microsoft е продал 20% от акциите си в социалната мрежа още при излизането на Facebook на борсата, получавайки за тях 249 млн. долара.

В понеделник акциите на социалната мрежа паднаха до ново дъно от 18,75 долара, преди да се върнат до 20,01 долара при приключване на сесията, което представлява дневен ръст от 5% (96 цента).

Междувременно стана ясно, че първоначално оценената на 1 млрд. долара сделка между Facebook и Instagram, с която социалната мрежа придоби фото услугата и която включваше и 300 млн. долара в кеш и 23 млн. акции от Facebook, вече е на стойност "едва" 735 млн. долара заради обезценяването на книжата.

През април, когато двете компании обявиха придобиването, акциите на Facebook се тръгуваха за 31 долара. Анализатори, цитирани от New York Times, твърдят, че Instagram е трябвало да настоява за по-добри условия и включване на клауза за плаващо съотношение на броя на акциите в зависимост от цената им. Това би защитило и двете компании, тъй като предпазва и от повишаване стойността на ценните книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Годишно 260% доходност си е докарал човека :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Евалларка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
killmore
преди 11 години
Само не ме прецаквай, е казал Тийл на ЗукърбъргИскам и мен някой да ме прецака така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
2004-та година имаше хиляди проекти на нивото на Фейсбук, а съществуваше и гиганта Майспейс. Да инвестираш тогава във Фейсбук си е било ужасно рисково начинание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Личи си, че е изключително интелигентен човек - пълен отличник и шампион по шах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Най-благородно му завиждам на този пич!Евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още