IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобряването на пазара на компютри насърчи резултатите на Intel

Най-големият производител на чипове в света отчете по-високи приходи и печалба

10:02 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Intel отчете по-високи приходи и печалба за тримесечието, насърчени от повишаването на търсенето на персонални компютри и от растежа на бизнеса ѝ с центрове на данни и облачни услуги. Но прогнозата за приходите за текущото тримесечие успя да разочарова Wall Street, предава Ройтерс.

Цената на акциите на най-големия производител на чипове в света се понижи с 5,3% до 35,75 долара за брой по време на следборсовата търговия във вторник.

Intel обяви, че очаква приходите за четвъртото ѝ тримесечие да достигнат 15,7 млрд. долара, плюс или минус 500 млн. долара. Средната оценка на анализаторите е за 15,86 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Миналия месец Intel повиши прогнозата си за приходите за третото тримесечие за първи път от повече от две години, позовавайки се на подобряването в търсенето на персонални компютри.

Приходите от бизнеса с центрове за данни, който предлага съхранение и базирани в облака облачни услуги, са нараснали с 9,7% до 4,54 млрд. долара през третото тримесечие спрямо година по-рано.

Ръстът на приходите на това подразделение за цялата година вероятно ще е около 8-9%, обяви главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич.

Търсенето на базирани в облака услуги нараства, тъй като все повече компании се насочват към облачни услуги. От своя страна Intel страдаше от по-слабото търсене на персонални компютри, а миналия месец заяви, че вижда подобрение сред доставчиците на компоненти за персонални компютри.

Според IDC глобалните продажби на компютри са спаднали с по-малко от очакваното през третото тримесечие.

Приходите на компанията от нейния традиционен бизнес, свързан с персоналните компютри, който все още носи над половината от общите ѝ приходи, са скочили с 4,5% до 8,89 млрд. долара.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 80 цента на акция, което е над средната оценка на анализаторите за 73 цента на акция.

Приходите са скочили с 9,1% до 15,78 млрд. долара, надминавайки средната прогноза за 15,58 млрд. долара.

Нетната печалба е скочила до 3,38 млрд. долара, или 69 цента на акция, от 3,11 млрд. долара или 64 цента на акция, година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още