IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на ZTE продължават

Компанията съкращава 3 хил. служители

16:07 | 06.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE, който е изправен пред търговски санкции от страна на САЩ, които могат сериозно да навредят на веригата му за доставки, съкращава около 3 хил. работни места, включително една пета от позициите в своето звено за смартфони в Китай, твърдят източници от компанията, цитирани от Ройтерс.

Според източниците на агенцията фирмата, която е един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване в света, съкращава около 5% от своите общо 60 хил. служители в цял свят. От глобалните операции, свързани с телефоните, ще отпаднат 600 работни позиции, или 10% за подразделението. Съкращенията ще са концентрирани в Китай, където компанията губи пазарен дял.

“Съкращенията в бизнеса със смартфони в Китай ще са над 20%”, посочва един от старши директорите. Планира се процесът да бъде завършен през първото тримесечие.

Мениджър в един от чуждестранните клонове на ZTE твърди, че е поставена квота за съкращаването на 10% от служителите на неговото звено до края на януари. “Освен това получих списък с имена на хора, които трябва да бъдат съкратени, защото са се опитали да кандидатстват за работа в Huawei и са отбелязани след това като “нестабилни фактори”, коментира мениджърът, пожелал анонимност. Той не е част от звеното за смартфони.

Компанията отказва да коментира въпроса.

ZTE е единственият китайски производител на смартфони със значително присъствие в САЩ. Пазарният й дял от 10% я прави четвъртият най-голям производител.

Американското министерство на търговията обяви първоначално през март миналата година, че ще наложи забрана за износа на ZTE заради нарушаване на санкциите, наложени от Вашингтон за продажби в Иран. Забраната все още не е влязла в сила заради серия от отлагания, последното от които изтича на 27 февруари.

Фирмата разчита на компании като Qualcomm, Microsoft и Intel за около една трета от своите компоненти.

Несигурността, която тегне над компанията, нанесе удар върху бизнеса ѝ миналата година. Продажбите на смартфоните ѝ в световен мащаб се свиха с 36,5% спрямо 2015 г., сочат данни на IDC.

Председателят на борда на ZTE Джао Сиенмин заяви по време на новогодишната си реч към служителите, че корпорацията се е сблъскала с най-голямата си криза в своята 31-годишна история. Годишните приходи от продажби на ZTE възлизат на над 15 млрд. долара.

Сиенмин обеща да засили вътрешния контрол и заяви, че компанията оптимизира стуктурата на управлението си.

“През 2017 г. бизнесите, които не пасват на нашата стратегическа насока или са със слабо представяне, ще бъдат затваряни, сливани с други или преконфигурирани, така че да се подобри конкурентоспособността на компанията”, коментира още той.

Вътрешни документи, разгледани от Ройтерс, показват, че ZTE е създала четири нови поста за старши вицепрезиденти, което е свързано с вътрешния контрол и с други процеси в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още