IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent дарява 2% от годишната си печалба за благотворителност

Това стана възможно, след като Китай въведе нови закони, позволяващи подобни дарения от интернет компании

09:53 | 26.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пони Ма Хуатън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Пони Ма Хуатън. Снимка: архив Ройтерс

Китайският милиардер и основател на интернет компанията Tencent Пони Ма Хуатън обяви, че компанията му ще дари 2% от годишната си печалба за благотворителност, предава Ройтерс.

Новините от Ма дойдоха, след като по-рано този месец Китай прие нови закони, които дават възможност на одобрени интернет компании да набират и управляват фондове за благотворителност.

Всичко това се случва само няколко дни, след като основателят на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан обявиха, че ще дарят повече от 3 млрд. долара за изпълнението на плана им за борба, лечение и превенция с всички болести.

Ма заяви, че първият Закон за благотворителността в Китай е предоставил липсваща законова рамка за филантропията в страната и е позволил по-голяма гъвкавост на тези процеси.

През последните няколко години китайският технологичен милиардер оглави националния списък на филантропите. Ма и съоснователят на Tencent Чън Идан бяха обявени за най-големите дарители в страната за миналата година в анализа на Hurun Research Institute, който излезе през юни.

Ма, който през април обеща 100 млн. акции на компанията, струващи повече от 2 млрд. долара, за персонален благотворителен фонд, заяви, че ще използва технологиите, за да помогне за увеличаване на усилията за постигане на обществено благополучие в Китай.

Под крилото на Tencent оперират най-голямата китайска социална мрежа и популярното мобилно приложение WeChat.

Ма заяви, че когато е основал своята благотворителна фондация през 2007 г., си е поставил за цел да дарява около 1% от годишната печалба на компанията за благотворителност. Според отчета на Tencent за 2015 г. фирмата е дарила 480 млн. юана на Tencent Charity Fund, което представлява около 1,6% от своята печалба в размер на 29,12 млрд. юана.

В момента Tencent е най-високо оценената компания, листната в Азия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още