IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филантропските усилия на Зукърбърг - от даренията до печалбата и политиката

Организацията, която създателят на Facebook основава, е с такава структура, че да може да печели, да прави политически дарения и да лобира

12:40 | 03.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Марк Зукърбърг има необичаен подход към филантропията, който подсказва, че новата му фондация може да участва пряко в политиката и дори да генерира печалба, пише Ройтерс.

Проектът, наречен Chan Zuckerberg Initiative, е структуриран като дружество с ограничена отговорност. Това означава, че за разлика от традиционните благотворителни фондации, може да прави политически дарения, да лобира, да инвестира в компании и да възстановява парите си от всички тези инвестиции.

“Те не се държат като традиционни филантропи”, твърди Лесли Ленковски, професор по връзки с обществеността и филантропия в Университета на Индиана. “Вместо това се опитват да постигнат благотворителни цели, използвайки бизнес модел”.

Филантропските организации като тази, създадена от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, обикновено подкрепят организации с нестопанска цел и са задължени да плащат най-малко 5 на сто от активите си под формата на субсидии всяка година - нещо, пред което Зукърбърг няма да се изправи.

Фондациите с нестопанска цел като тази на Бил Гейтс не плащат данъци, докато тази на главния изпълнителен директор на Facebook ще плаща данък върху печалбата, която генерира.

Зукърбърг и съпругата му Чан във вторник обявиха раждането на дъщеря си Макс и че ще дарят 99% от акциите си във Facebook за благотворителност. В момента книжата са на обща стойност 45 млрд. долара. Зукърбърг заяви, че планира да инвестира по 1 млрд. долара в акции всяка година през следващите три.

Но структурата на дружеството е такава, че двойката не трябва да продаде акциите си в същия период при същите времеви ограничения, както ако тя беше фондация, което дава на Чен и Зукърбърг по-голяма гъвкавост.

31-годишният Зукърбърг заяви, че ще запази контролния си пакет във Facebook в “обозримо бъдеще”. Продажбата на акции през следващите три години не се очаква да се отрази на цената на книжата на социалната мрежа, защото те са съвсем малка част от компанията, чиято пазарна капитализация е 300 млрд. долара.

Двойката тепърва ще трябва да очертае конкретните организации и каузи, които ще подкрепя, но все пак заяви, че първоначалният ѝ фокус ще падне върху борбата с някои заболявания, иновации в образованието и разширяване на интернет свързаността.

Публикациите на Зукърбърг във Facebook и предишните му дарения подсказват накъде ще насочи усилията си двойката. Той и Чан направиха първото си голямо дарение през 2010 г., когато дадоха 100 млн. долара на държавните училища в Нюарк. Финансовият план беше насочен към трансформирането на зле представящите се учебни заведения. Но в крайна сметка се стигна до преместването на множество ученици в нови училища, докато част от учителите и помощния персонал бяха уволнени. Критиците заявиха, че усилията в крайна сметка не са постигнали успех.

Зукърбърг призна за тези проблеми и при обявяването на новата си инициатива двойката подчерта необходимостта да се работи с училищата, родителите и местните власти.

“Те признаха, че е нужно време, за да станеш добър в нещо толкова трудно, колкото ефективното дарителство”, коментира Фил Бюканън, президент на Центъра за ефективно дарителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още