IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba обмисля продажбата на миноритарен дял от подразделението си за чипове

Компанията планира и отделянето на звеното, твърдят източници

13:11 | 18.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската технологична компания Toshiba иска да продаде миноритарен дял в своя основен бизнес с чипове на Western Digital Corp., твърди източник, цитиран от Ройтерс. Целта на компанията е да се справи с удара, свързан със загубата на милиарди долари заради придобиването на американска компания за ядрена енергетика.

Конгломератът, който все още се възстановява от счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, миналия месец шокира инвеститорите, като обяви, че може да загуби милиарди във връзка с придобиване от 2015 г.

Toshiba няма много опции от гледна точка на справянето с този проблем. Като се има предвид факта, че фирмата е в списъка за наблюдение на фондовата борса в Токио, е невъзможно да набере средства от финансовите пазари. Отделянето на нейния печеливш, но изискващ големи капиталови разходи, бизнес с чипове и продажбата на дял от него вероятно са единственият път за преодоляване на проблемите.

"Вярно е, че обсъждаме отделянето на нашия бизнес с чипове, но нищо не е решено“, коментира Toshiba в изявление, след като бизнес ежедневника Nikkei писа, че фирмата обмисля подобен ход. Подразделението за чипове генерира по-голямата част от оперативната печалба на японската фирма.

Въпреки че Toshiba не потвърждава дали иска да продаде 20% дял от подразделението на Western Digital за 2,7 млрд. долара, както писа Nikkei, източник, запознат с въпроса, твърди, че двете водят преговори за продажбата на „миноритарен дял“.

Toshiba също така може да поиска фондове да инвестират в бизнеса, който може да бъде оценен на около 1 трлн. йени (8,9 млрд. долара), коментират източници на Ройтерс. Според единият от тях вече има няколко кандидата за подобна инвестиция. Той обаче не разкрива повече подробности по въпроса.

Източниците твърдят, че японската компания иска да завърши отделянето на бизнеса с чипове до края на март. Според тях след това Toshiba може да листне на борсата подразделението, но ще запази мажоритарен дял в него, тъй като в момента е почти единственият ѝ двигател на растежа.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още