IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел стана "Човек на годината" на TIME

Веднага след нея се нарежда лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади, а на трето място е Доналд Тръмп

16:21 | 09.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел стана "Човек на годината" за 2015 г. на американското списание TIME, съобщава Independent.

Титлата се присъжда на личност с голямо влияние върху новините през годината, независимо дали това е било по положителни или отрицателни причини, и се избира от редакторите на списанието. Миналата година званието бе дадено на борците срещу ебола, а предишната година – на папа Франциск.

След Меркел на втора позиция е лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади, а на трета – кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп.

Нанси Гибс, редактор на TIME, пише, че германският канцлер получава титлата заради това, че е „поискала повече от страната си, отколкото повечето политици биха посмели, че е застанала твърдо срещу тиранията и опортюнизма и че е предоставила непоколебимо морално лидерство в свят, в който това липсва“.

Тя похвали Меркел, първата жена, станала "Човек на годината" от 29 години насам, за лидерството ѝ по време на бежанската криза.

„В момент, когато голяма част от света е отново ангажирана в яростен дебат за баланса между сигурността и свободата, канцлерът иска много от германския народ, а с примера им, и от всички нас“, допълва тя.

„Гледайки на бежанците като на жертви, които трябва да бъдат спасени, вместо като на нашественици, които трябва да бъдат отблъснати, тя се издигна над Желязна завеса, залагайки на свободата“.

Първият "Човек на годината" на списанието е Чарлз Линдберг, който през 1927 г. става първият човек, прекосил сам Атлантика със самолет.

Досега "Човек на годината" са ставали още Махатма Ганди (1930 г.), Адолф Хитлер (1938 г.), кралица Елизабет II (1952 г.) и реално всички американски президенти от Франклин Рузвелт през 1932 г.

Владимир Путин, който спечели званието през 2007 г., бе сред номинираните и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Това е компенсацията , че е прескочиха с нобеловата награда и за довиждане с политиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
П.ача на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Тия зверски са се объркали! Човек или марионетка на годината?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още