IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg намали прогнозата за годишната си печалба

Акциите на четвъртия най-голям производител на бира в света поевтиняха с 8% след публикуването на незадоволителни резултати за второто тримесечие

13:16 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Carlsberg намали прогнозата за годишната си печалба

Carlsberg, четвъртият най-голям производител на бира в света, намали прогнозата за годишната си печалба, след като резултатите за тримесечието не отговориха на очакванията. Това се случва на фона на резкия спад на продадените обеми в Русия и по-голямото от очакваното забавяне на разходите в Западна Европа, пише Bloomberg.

През 2015 г. оперативната печалба ще спадне леко, обяви базираната в Копенхаген компания, което доведе до 8% спад в цената на акциите ѝ. Преди това тя прогнозираше среден до висок едноцифрен растеж. Печалбата през второто тримесечие спадна с 19 на сто.

Печалбата на Carlsberg преди лихви, данъци, амортизация и обезценки достигна 2,92 млрд. датски крони (432 млн. долара). Средната прогноза на анализаторите беше за печалба в размер на 3,23 млрд. крони. През тримесечието продажбите спаднаха с 3 на сто, като се изключат валутните колебания и ефектите от придобиванията.

Неуспехът увеличава натиска върху главния изпълнителен директор Кеес ‘т Харт само два месеца, след като той пое ръководството от Йорген Бул Расмусен. Главният изпълнителен директор трябва да намери начин да се бори с проблемите на пазара в Русия, където Carlsberg е най-големият производител на бира. Той твърди, че е започнал стратегически преглед, резултатите от който ще бъдат обявени през първата половина на 2016 г.

Силното представяне в Азия за цялата година няма да бъде достатъчно, за да компенсира по-слабите резултати в Западна Европа и тежките условия в Източна Европа, коментира още Харт.

В Русия пазарът на бира се сви с 9% през второто тримесечие на фона на спада на курса на рублата и затягането на регулацията в страната. Carlsberg затвори две от своите пивоварни там през тази година, за да отговори на отслабващото търсене.

Carlsberg планира да направи “всички необходими промени”, за да се справи с трудните пазарни условия, въпреки че все още няма “радикални планове”, като закриването на още пивоварни.

Компанията планира да привлече между 60 и 70 на сто от своите висши мениджъри в стратегическия преглед, коментира Харт. Целта на въпросния анализ е да “възстанови и укрепи по-нататък нашата финансова гъвкавост”, уточнява още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още