IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's продаде картина на Мане за рекордните 65 млн. долара

Търгът на импресионистично и модерно изкуство събра общо 165,5 млн. долара

12:47 | 06.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Портрет, нарисуван през 1881 г. от френския импресионист Едуар Мане, беше продаден за 65,1 млн. долара в рамките на търг на Christie's, който събра общо 165,6 млн. долара, предава Ройтерс.

Платното „La Printemps” е било притежание на едно и също семейство в продължение на цял век. Очакваше се картината да бъде продадена за около 35 млн. долара, но множеството кандидати, които наддаваха за нея, включително и по телефона, помогнаха за покачването на цената ѝ.

Продажбата, която включва и 12% комисиона за Christie's, почти удвои предишния рекорд за творба на Мане. Той е поставен от произведението „Self Portrait with a Palette” през 2010 г., което е продадено за 33,2 млн. долара.

Добрите резултати са доказателство за „големия интерес към импресионистичното и модерно изкуство“, твърди Дъг Уудъм, президент на Christie's за Северна и Южна Америка.

Втора поредна вечер колекционерите харчат огромни суми за редки импресионистични и модерни творби.

Аукционът на Christie's показа значително по-слаби резултати от този на Sotheby's във вторник.

Повече от половината творби, предложени от Christie's, надминаха предварителните си оценки, а 39 останаха непродадени. Колекционери от цял свят наддаваха за произведенията на изкуството, като най-голяма част от тях са от САЩ, Европа и Азия. Четири от 10-те най-високо продадени творби, са купени от колекционери от Великобритания.

Сред другите акценти в търга е скулптурата „Stele III” на Алберто Джакомети, която достигна цена от 9,9 млн. долара, надминавайки значително очакванията за 6,5 млн. долара. Картината „Tuilerie a Mont-roig" на Хуан Миро достигна 8,7 млн. долара, при оценка 5 до 8 млн. долара.

Най-големият провал на търга се оказа картината „Les constructeurs avec arbre" на Фернан Леже, която беше оценена на 16 до 22 млн. долара, но остана непродадена.

Есенните търгове продължават следващата седмица, когато Sotheby's и Christie's ще продължат продажбите на следвоенно и съвременно изкуство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още