IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствено копие от албум на Wu-Tang Clan бе продаденo на търг за 2 млн. долара

Новият собственик е шефът на Turing Pharmaceuticals Мартин Шкрели

16:57 | 10.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Издаденият в една-единствена бройка албум "Once Upon a Time in Shaolin" на американските класици на хип-хопа Wu-Tang Clan беше продаден на търг за сумата от 2 милиона долара, съобщи Bloomberg. Новият собственик е директорът на фармацевтична компания Мартин Шкрели.

Наскоро шефът на Turing Pharmaceuticals се превърна в най-мразения човек на планетата, след като увеличи цената на лекарство за борба срещу СПИН от 13,50 на 750 долара за хапче. От "Ву-Тан клан" обясниха, че не са знаели за бизнеса на Шкрели и ще дадат по-голямата част от средствата, получени от продажбата, за благотворителност.

Преди по-малко от две седмици за пръв път се заговори за продажбата на албума на Wu-Tang Clan. Тогава в. Guardian писа, че той е бил купен за около 5 милиона долара, но точната сума на сделката не бе известна. Не бе ясно също кой е купувачът, а само, че е американец.

"Wu-Tang Clan винаги са били новатори. А това събитие е още един етап в историята на музиката", каза по повод търга участникът в групата и продуцент RZA. "Надяваме се, че тази историческа продажба ще има отглас през вековете и ще ни напомня, че музиката е велика форма на изкуствата, която трябва да се оценява много високо."

Албумът "Once Upon a Time in Shaolin" е издаден през 2013 г. Групата внимателно следеше да няма изтичане на записите. Парчетата от 128-минутния диск можеше да бъдат чути само в музеи и галерии, където ги представяха музикантите от Wu-Tang Clan. Продажбата по време на аукциона е влизала в първоначалната концепция за издаване на албума.

Оформлението на диска също е единствено по рода си произведение на изкуството. Албумът е в кутия от никел и сребро, изработена от британско-мароканския майстор Яхей.

Групата Wu-Tang Clan е поставила условие купувачът да не разгласява съдържанието на албума в продължение на 88 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още