IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов ли е Арканзас да позволи продажбата на алкохол?

Американският щат е изправен пред важно решение, което ще се отрази на местната икономика

11:20 | 27.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През следващата седмица американският щат Арканзас ще проведе допитване, което ще покаже дали избирателите искат конституцията им да позволи продажбата на алкохолни напитки във всички 75 области в региона, пише Bloomberg.

Това не е единственият щат, който се бори за подобна легализация. Тази година Колорадо и Вашингтон започнаха да облагат с данък легалните продажби на марихуана. Същевременно Ню Джърси се бори във федералния съд за позволяването на залаганията на професионални спортове.

"Ако хората могат да се сдобият с алкохол в родния си град, те няма да идват тук повече“, твърди Елизабет Тейлър, мениджър на заведението Pig Trail Liquor в Озарк, окръг, в който алкохолът се продава свободно, както и територия, заобиколена от области, в които продажбата на спиртни напитки е забранена.

Набиращата сила инициатива „Нека Арканзас реши“ посочва, че промените ще запазят местните средства вътре в областта, ще привлекат бизнеса и ще намалят потреблението на бензин, замърсяването и пътните инциденти.

Щатите в Америка, в които има сух режим, намаляват. Действията на местно ниво, в градове като Мисисипи и Кентъки, облекчават законите.

Мярката в Арканзас е уникална с това, че може да определи какво ще се случи в целия щат. Промените ще принудят нейните 37 области със сух режим, които забраняват продажбата на дребно и производството на алкохолни напитки, да позволят всичко това. Ако това се случи, законът ще влезе в сила през юли 2015 г.

Стив Шмид, старши вицепрезидент на Националната асоциация за контрол над алкохола, твърди, че не може да си спомни за друг такъв вот на щат през цялата си 20-годишна кариера.

"Граждани за местните права", опозиционна група, финансирана от търговците на алкохол на дребно, които искат да запазят конкурентното си предимство, твърдят, че мярката ще доведе до отварянето на заведения от нисък клас в близост до училищата и църквите.

Повечето забрани за продажбата на алкохол са струпани в района на Арканзас и съседните щати, включително Мисисипи, Кентъки и Тенеси. Един от аргументите за падането на тези ограничения е, че проучванията показват по-силна връзка между консумацията на алкохол и смъртността в райони с по-строги закони, насочени срещу алкохола.

Акцентът върху икономиката е начин за привличане на гласоподавателите. В национален план в алкохолната индустрия работят 3,9 млн. души. Анкета, проведена от Suffolk University/USA Today миналия месец, показва, че 45% от гласоподавателите в Арканзас твърдят, че ще подкрепят мярката. 40 на сто са против нея, а 14% се колебаят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още