IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картини на Рубенс и Гоя оглавиха търг на Christie's

Аукционът събра общо 6,16 млн. долара

13:52 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Картини на Рубенс и Гоя бяха продадени на най-високи цени на търг на Christie’s в Ню Йорк, предава ТАСС.

1,56 млн. долара достигна цената, платена за произведението „Посрещане на Сципион Африкански в Рим“, дело на великия холандски живописец Петер Паул Рубенс. Предварителната оценка на творбата беше за 700 хил. долара.

Сцената, запечатала триумфа на Ханибал, е прерисувана от художника от италиански гоблен от 1530 г. Изкуствоведите твърдят, че вероятно епископът на Гент е закупил картината от Рубенс, а по-късно тя е съхранявана в няколко престижни колекции.

Предишният път, в който картината беше изложена на търг в Лондон, е през 2008 г. Сега творбата беше купена от анонимен колекционер.

В света се съхраняват още две подобни картини. Едната е в Лувъра в Париж, а втората – в Оксфордския университет.

Произведението на Франсиско Гоя „Ловец с куче“ пък беше продадено от Christie’s за 1,11 млн. долара. То е част от частен албум, който Гоя рисувал в последната година от живота си. Картината първоначално беше оценена на 800 хил. долара.

Картината на италианския художник от епохата на Възраждането Джироламо Франческо Мацола не намери купувач. Тя представлява скица на композицията "Бракосъчетание на непорочната девица", замислена през 1525-1527 г. от майстора от Парма, но оставена незавършена. Произведението беше предварително оценено на 200-300 хил. долара.

Общите постъпления от търга на картини на старите майстори достигнаха 6,16 млн. долара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още