IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald’s мести данъчната си централа от Люксембург във Великобритания

Данъчните ѝ споразумения в Люксембург се оказаха под атаката на регулаторите от ЕС и критикуващите избягването на корпоративни данъци

18:08 | 08.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Веригата ресторанти за бързо хранене McDonald’s мести данъчната си регистрация извън САЩ във Великобритания. Компанията се отказва от Люксембург, където данъчните ѝ споразумения с властите се оказаха под атаката на регулаторите от Европейския съюз (ЕС) и критикуващите избягването на корпоративни данъци, съобщава Bloomberg.

В очевиден вот на доверие към Великобритания, която през юни реши да напусне ЕС, гигантът в хранителната индустрия създава нова международна холдингова компания, базирана в страната.

Новата компания ще бъде отговорна за по-голямата част от плащанията, които получава от лицензиране на правата за интелектуална собственост на McDonald’s извън САЩ. Тя ще плаща корпоративен данък във Великобритания, казва McDonald’s в съобщение по електронната поща. Промените в корпоративната структура ще започнат да се осъществяват от следващия месец.

“McDonald’s избра Великобритания за локация на новата си международна холдингова структура заради значителния брой служители, базирани в Лондон и работещи по нашата международна дейност, език и отношения с останалите пазари“, казва се в изявлението.

Обявлението на McDonald’s се случва в момент, в който данъчните уговорки в Люксембург се обект на значителни проверки от антитръстовите агенции в ЕС. Данъчната стратегия на компания е под обстрела и на синдикатите и потребителските организации, които твърдят, че тя не е платила данъци за над 1 млрд. евро в Европа през 2009 - 2013 г.

Представител на ЕС каза по-рано тази година, че случаят с McDonald’s показва „колко силно компаниите притискат данъчните власти, за да избегнат плащането на данъци".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
travelboy
преди 7 години
По делата им ще ги познаете.Не слушай баба ти Тереза какви ги плещи.Тия ще останат в единния пазар.Първо Нисан сега и McDonalds изведнъж решиха,че остават.И то след среща с Тереза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Нямаше ли да бягат от британия всичките след брекзита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още