IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината българи пият бира през лятото поне веднъж седмично

Средната честота на консумация на пиво през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление

13:13 | 30.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българите стават все по-големи любители на бирата, сочат резултатите от проучване на агенция „Ипсос България“, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Изследването показва, че средната честота на консумация на пиво през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление от 2011 и 2012 г.

Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода и силно се доближава до честотата на консумация на безалкохолните напитки, която е 9,8 пъти месечно.

2,8 млн. пълнолетни българи, или 57% от населението между 18-69 години твърдят, че през лятото пият бира поне веднъж седмично, а други 14 на сто - веднъж месечно. 22% пък декларират, че въобще не консумират бира.

От Съюза на пивоварите са категорични, че тази статистика не е необичайна за летните месеци, тъй като в този период се реализират около 60% от годишните продажби на бира в страната. „Топлото и слънчево време е съществен фактор за повишаване на консумацията“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на сдружението.

Най-запалените потребители на пенливата напитка у нас са сред групата на възраст между 30 и 39 години, следвани от тези между 20 и 29. За трето поредно лято най-активни са потребителите в Монтана, където честотата на потребление на пиво достига до 14,2 пъти месечно, следвани от плевенчани, които пият бира 11,8 пъти в месеца и Русе - 11,2 пъти.

Мъжете традиционно пият бира по-често от жените. През лятото мъжете посягат към напитката средно 14 пъти на месец, а дамите - 5. Най-активните почитателки на пенливата напитка са младите дами във възрастта от 20 до 29 години, а най-рядко пият бира жените между 50 до 59 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
И по-често се пие бира у нас, но за съжаление нашенската бира не е много бира. По-скоро е царевичак с ензими, че да стане бира все пак, съответно вкусът е гаден и после цепи глава. Като се замисля, май не остана българска бира, без да е поевтинена до последно с царевица, по аналогия с кока колата с глюкозо-фруктозен сироп, той също се прави от царевица, че е по-евтин. Така че човек ще - не ще полека разбира горчивата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още