IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрезвяващо от Октоберфест

Фестивалът отчита най-малкия брой посетители от 15 години насам

16:26 | 03.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

183-тото издание на Октоберфест приключва, но балансът е доста отрезвяващ. За втора поредна година събитието отчита спад на посещенията.

Едва 5,6 млн. посетители са пили бира на ливадите в Мюнхен, което е най-малкият им брой от 2001 г. насам, предава DPA, позовавайки се на данни на статистическия портал Statista. През 2001 г. фестивалът е привлякъл 5,5 млн. любители на бирата, а през миналата година техният брой е бил с 300 хил. по-висок от тазгодишния. 

Три основни фактора са повлияли за по-ниската посещаемост.

Едната причина е лошото време в началото на феста, но също така и опасенията за сигурността. След престрелката в мола в Мюнхен преди няколко месеца и исмлямски мотивираните атентати в Бавария местните власти увеличиха мерките за сигурност.

Третият фактор за спада може да се крие във факта, че за първи път през тази година палатите са напълно заградени от ограда. Внасянето на големи чанти и шишета с вместимост над три литра бе забранено, а строг контрол има не само на входовете.

И през миналата година най-големият „народен фестивал“ в света отчете спад на посетителите, броят им падна с 400 хил. до 5,9 млн. души.

Тогава освен лошото време като причина бе обявен и засиленият граничен контрол и по-малките влакови връзки заради бежанската криза. Те са ограничили броя посетители от Австрия, Италия и Унгария.

Вижте кадри в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 години
то май основната причина е третия фактор, а това че не можеш да внасяш алкохол от вън, при положение че вътре е безбожно скъп, даже и за техните стандарти, но това не ви попречи да вметнете и бежанската пропаганда... посещенията в Мола в мюнхен бележат ли спад ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
А вторият фактор , дето го няма в статията е че все по малко балами ше шарят десет евро и тридесет за една бира а и още десятка за една наденица .Nein , danke !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Немските фестивали тепърва ще страдат заради политиката с бежанците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още