IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портрет на Мао Дзъдун от Анди Уорхол отива на търг в Хонконг

Очаква се творбата да достигне сумата от 15 млн. долара по време на търга

10:09 | 17.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Картина на Мао Дзъдун, дело на Анди Уорхол, ще бъде предложена на търг в Хонконг, съобщава ВВС.

Серия от портрети увековечава основателя на Китайската комунистическа партия в характерния за Анди Уорхол стил поп арт, с които е изобразявал Мерилин Монро и супата Campbell.

Базирани на снимка от „Малката червена книга“ на Мао, серията от портрети е сред най-известните произведения на 20-и век.

Очаква се на търга творбата да достигне сумата от 15 млн. долара.

Конкретният портрет на Мао е продаден през 2014 г. в Лондон за 7,6 млн. паунда (9,4 млн. долара). Сегашният собственик, който остава анонимен, го предлага за продажба чрез Sotheby’s в Хонконг, като се очаква търгът да бъде организиран на 2 април.

Уорхол започва серията си портрети на Мао през 1972 г., когато отношенията между тогавашните врагове в Студената война – Китай и САЩ, започват да се размразяват след историческото посещение на президента Ричард Никсън в САЩ.

Снимката, която Уорхол използва за портрета, е била на вътрешната корица на „Малката червена книга“, която сама по себе си е символ на китайския комунизъм и пропагандно произведение.

Смята се, че над един милиард копия на книгата са били публикувани, което прави книгата една от най-разпространяваните за всички времена.

По време на управлението на Мао реално е било задължително всеки да носи копие от нея.

Серията на Мао от Уорхол включва почти 200 портрета в подобни версии и размери. Авторът я създава след подобни по-ранни творби на Мерилин Монро и Елвис Пресли през 60-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още