IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позлатиха първия банкомат в света за 50-тата годишнина от създаването му

Днес в света има около три милиона банкомата

16:29 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първият банкомат в света беше позлатен за 50-тата годишнина от създаването му, съобщи Ройтерс.

Точно преди пет десетилетия се промени начинът, по който хората се разпореждат с парите си в брой. Вдъхновен от тази идея шотландският изобретател Джон Шепърд-Барън създава машина, която да пуска пари в брой, без да се налага да влизаш в банката.

Така първият банкомат е официално открит на 27 юни 1967 г. пред клон на банка Barclays в Енфийлд, северен Лондон, първият от шест банкомата, поръчани от банката. 

Британският актьор Рег Варни става първият човек, изтеглил пари от новата машина.

50 години по-късно в света има около 3 милиона банкомата и около 70 хил. само в Обединеното кралство, които са отпуснали общо 175 млрд. паунда през 2016 г. Банкоматът в най-северната точка на света се намира в Лонгербен, Норвегия, а в най-южната част е разположен на станцията Макмърдо на Южния полюс.

За да отбележи годишнината, Barclays позлати банкомата в своя клон в Енфийлд, като добави възпоменателна табела и постави червен килим за своите клиенти.

„Въпреки че през последните години се наблюдава засилване на популярността на цифровото банкиране и картовите плащания, паричните средства остават важна част от ежедневния живот на повечето хора“, каза Раеел Ахмед, отговарящ за потребителското обслужване в банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още