IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е в Топ 10 по градска мобилност в Европа

Столицата ни е в конкуренция с 51 държави и 2 400 града

17:25 | 22.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Столицата ни е сред отличниците в европейската инициатива за Седмица на градската мобилност. Резултатите са отчетени на двудневна работна среща в Брюксел с участието на 37 страни, сред които и България, а на официална церемония в театър "Водевил" бяха обявени резултатите за миналата 2016 г., съобщава БТА, позовавайки се на Центъра за градска мобилност.

Във вече традиционната надпревара столицата ни бе в конкуренция с 51 държави и 2 400 града. На церемонията е обявено, че София е сред първите 10 на Стария континент, изпълнили критериите и справили се най-добре със задачата. В изработено от домакините табло-пано за отличниците нашето отразява моменти от организираните прояви на Центъра за градска мобилност по време на инициативата.

Седмицата на градската мобилност се провежда традиционно всяка година между 16 и 22 септември. Основен координатор е Министерството на околната среда и водите, а програмата и реализацията се извършват от Центъра за градска мобилност.

Идеята е чрез различни инициативи жителите на градовете участници да се привличат към по-екологичен начин на живот и придвижване в големия град - да предпочитат използването на обществения транспорт, вместо личните автомобили, което помага за чистотата на въздуха, да преоткрият велосипеда, да прекарват повече време на въздух сред парковете и пешеходните зони.

Миналогодишното издание, за което сме отличени, е било рекордно по брой включили се градове и държави. В престижната десетка освен победителя - шведския град Малмьо, влизат още Лисабон, Будапеща, Скопие, испанският град Мурсия.

Наградата за София получи Методи Аврамов, директор на Дирекция "Международно сътрудничество". Той отбеляза, че това е признание за усилията в областта на мобилността.

Тази година столицата ни отново ще се включи в инициативата, която ще бъде подчинена на мотото, че заедно стигаме по-далеч. Екип от Центъра за градска мобилност съвсем скоро ще започне да обмисля новите инициативи в програмата, с които да провокира интереса на столичани, ще се търсят и партньори, които да откликнат на полезната "провокация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"на официална церемония в театър "Водевил" бяха обявени резултатите"Това казва всичко :D:D:DПросто нямам какво да добавя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Тия са пияни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още