IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW отчете почти 8% ръст на печалбата за второто тримесечие

За доброто представяне на компанията са спомогнали по-силните продажби от новия модел SUV X1

12:02 | 02.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският производител на автомобили BMW отчете ръст от 7,9% на печалбата за второто тримесечие благодарение на по-силните продажби от новия модел SUV X1 и допълнителното затягане на разходите, съобщава Bloomberg.

Печалбата преди лихви и данъци е нараснала до 2,73 млрд. евро от 2,53 млрд. евро през миналата година. Средната оценка на 10 анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за печалба в размер на 2,67 млрд. евро.

Информационната агенция припомня, че преди BMW Daimler - производител на Mercedes-Benz, и Volkswagen също биха очакванията с по-високи печалби.

BMW изгуби водещата си позиция на световния пазар на луксозни автомобили за сметка на Mercedes през първата половина на годината, след като конкурентът му добави редица нови модели и модернизира бизнес седана си. BMW ще се фокусира вместо това върху рентабилността, инвестирайки в технологии, например с функции за самоуправление, за да се конкурира с новите съперници на пазара като Uber и Tesla.

Разрастваме печалбата, докато в същото време постепенно прилагаме стратегията си“, заяви главният изпълнителен директор Харалд Кругер. Поддържането на рентабилност в същия мащаб ще позволи на BMW да „продължи дейността си в бъдещи технологии, например електрическа мобилност и автоматизирано управление“, каза още той.

Възвращаемостта на компанията възлиза на 9,5% спрямо 8,4% за същото тримесечие на миналата година. За сравнение, маржът на печалба на Mercedes е 10%, а на Audi – 7,6%. BMW потвърди прогнозата си за слаб ръст на доставките и печалбата преди данъци през тази година с марж на печалбата от производството на автомобили между 8 и 10%.

Германският производител заяви, че продажбите на електрически автомобили са нараснали с около 87% през първата половина благодарение на представянето на нови модели. Продажбите на SUV Х1 са се увеличили с 62%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още