IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български „Батмобил“ се появи с благотворителна кауза

Дизайнът е дело на Енчо Енчев, потомък на няколко поколения тревненски майстори-резбари

16:16 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Дизайнерът Енчо Енчев създаде български „Батмобил“ за специална благотворителна кауза.

Този умопомрачителен на вид "Батмобил" не е реквизит от следващия филм за героя на Готам, а проект на български дизайнер по специална молба на една благотворителна организация в Канада. И късметлиите в град Калгари може би скоро ще го видят материализиран по улиците.

Дизайнът е дело на Енчо Енчев. Потомък на няколко поколения тревненски майстори-резбари. Енчо се е насочил към по-съвременни форми и от години работи като старши 3D-дизайнер в софийското поделение на гиганта в областта на компютърните игри Ubisoft (по заглавия от ранга на Assassin's Creed).

Но автомобилите са му хоби, а предишното му упражнение върху темата за батмобила се превърна в световна сензация и бе препечатано от издания като GQ и британския Top Gear. "Когато Холивуд прави следващия филм за Батман, дано да потърси вдъхновение от проекта на Енчев", писа Top Gear.

„Преди няколко месеца с мен се свърза един благороден човек, който носи костюма на Батман и помага на деца със здравни проблеми", обяснява Енчев. "Той се беше впечатлил от първия ми концепт за Батмобила и ме помоли да проектирам нова кола - по-практична и функционална, така че да може да вози в нея децата. Не можех да кажа "не" на такава благородна кауза“, споделя още Енчев.

„Реших да комбинирам елементи от последните батмобили с части от модерните суперколи. Във филмите на Кристофър Нолан, Брус Уейн кара черно Lamborghini, което също ме вдъхнови за някои елементи - забелязва се най-вече отпред и отстрани. Задницата е по-проста, напомня на класическия батмобил от филмите на Тим Бъртън и ползва стари задни светлини от Ford Mustang“, отбелязва той.

Енчо е стигнал дотам да създаде дори проект за прословутата пещера на Батман, както и пълен списък с оборудването на батмобила. Той се задвижва от V12 туин турбо мотор, шасито е от въглеродно-титаниев композит, а списъкът с "екстри" включва две 20-милиметрови картечници, 6 ракети, шпионски дрон, гранатомет Heckler and Koch, огнехвъргачка и... поставки за чаши. "Просто съм зашеметен", писа на своята страница във Facebook възложителят на проекта, известен най-вече като "Батман от Калгари".

Истинското име на този герой е Дан Макким и в началото той започнал да носи костюма на Батман по партита, просто за да припечели малко допълнителни средства, с които да посрещне развода си. Постепенно обаче популярността му нараства и Макким започва да работи с множество благотворителни организации, помагайки на болни деца и набирайки средства за различни каузи. 

Още новини четете в Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още