IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler отчита рекордни продажби

Оперативната печалба от продължаващи дейности нараства с една пета за тримесечието

19:45 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Daimler отчита рекордни продажби

Благодарение на рекордните продажби през третото тримесечие германският автомобилен концерн Daimler отчита стабилен ръст на печалбата. Оперативната печалба от продължаващи дейности (EBIT) нараства от юли до септември с една пета в сравнение с предходната година до 2,8 милиарда евро, заяви автомобилният производител в четвъртък.

Към това се добавя и извънредна печалба от около 1 млрд. евро от продажбата на дела в производителя на двигатели Rolls-Royce Power Systems, така че EBIT нараства с две трети до 3,7 милиарда евро. Анализаторите очакваха подобна печалба, след като още преди седмица компанията подаде данни за отделните подразделения. Приходите са нараснали с десет процента до 33 млрд. евро, предава Ройтерс.

„Нашата стратегия се отплаща", заяви главният изпълнителен директор Дитер Цетче. Daimler расте и е убеден в устойчивото постигане на целите. Прогнозата за 2014 г. остава непроменена: продажбите, приходите и EBIT от текущите операции трябва да се увеличат значително, което според анализаторите означава увеличение от около 10%. 

Друга причина за положителното развитие на Daimler, освен другите неща, е въздействието на продължаващата програма за ефективност. До 90 на сто от планираните общи спестявания от 2 млрд. евро от автомобилното поделение следва да се случат до края на годината. До края на 2014 г. в дивизията за камиони заложеният план за спестяване на 1,6 млрд. евро следва да е изпълнен на 80%.

Премиум производителят пусна и редица новости на пазара през изминалата година и през третото тримесечие е продал рекордно количество автомобили. Като цяло компанията от Щутарт е пласирала 637 400 леки автомобила, което е ръст от 7% на годишна база. За ръста на печалбата допринася и фактът, че концернът е наложил по-високи цени.

Германците се доближават и до целта си да постигнат от приходите в поделението Mercedes-Benz 10-процентна печалба. През третото тримесечие маржът възлиза на 8,6% след 7,6% преди година и 7,9% за второто тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още