IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина на сделката между Peugeot и Opel

Само на два пазара в ЕС двете компании имат общ пазарен дял от над 40%, поради което Брюксел не вижда опасност за конкуренцията от сливането

21:33 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) даде днес безусловното си одобрение за придобиването на Opel от Peugeot, съобщават от Брюксел.

Комисията е стигнала до заключението, че сделката няма да породи опасения за конкуренцията на съответните пазари, посочва се в съобщението.

Предвид факта, че и двете компании действат активно в сферата на производството на леки и лекотоварни автомобили, Комисията е разгледала въздействието на сделката върху автомобилните пазари както на европейско, така и на национално равнище.

Изследвани са и припокриващите се дейности на двете дружества в търговията на едро и дребно на леки и лекотоварни автомобили.

По отношение на производството и продажбата на моторни превозни средства комбинираният пазарен дял на двете дружества е сравнително малък на всички съответни пазари. Компаниите постигат общ пазарен дял от над 40% само на два национални пазара – Естония и Португалия.

Проучванията показват още, че новата компания ще се изправи пред доста силна конкуренция от страна на производители като Renault, Volkswagen, Daimler, Ford, Fiat и различни азиатски конкуренти.

 По отношение на пазарите за дистрибуция на едро и на дребно Комисията изключва възможността сделката да има пагубно въздействие поради различните канали за дистрибуция, използвани от Peugeot и Opel, и наличието на независими дистрибутори, вносители и търговци на дребно.

Peugeot S.A. произвежда и продава леки автомобили и леки търговски превозни средства по целия свят под марките Peugeot, Citroën и DS.

Opel, понастоящем контролиран от General Motors, обединява европейския автомобилен бизнес на General Motors под марките Opel и Vauxhall.

Двете компании уведомиха ЕК за сделката в края на май т.г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още