IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors се оттегля от Южна Африка, а страната не прие добре новината

В завода на компанията в Порт Елизабет вече ще оперира Isuzu

10:59 | 20.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След повече от 90 години в Южна Африка General Motors напуска страната, а южноафриканците не приемат това решение много добре, пише Quartz.

Американският производител на автомобили обяви на 18 май, че ще спре производството и продажбата на колите с марка Chevrolet в Южна Африка до края на тази година. Заводът на компанията в крайбрежния град Порт Елизабет ще бъде предаден в ръцете на Isuzu, което дава надеждите, че близо 2000 работни места в града няма да бъдат загубени.

General Motors определи това като “бизнес решение, базирано на глобалните бизнес приоритети на GM”, които включват стратегия за увеличаване на рентабилността на променящия се автомобилен пазар.

Решението на General Motors идва само няколко месеца, след като френският производител на автомобили Citroen се оттегли от Южна Африка. GM също така взе решение да спре да продава коли в Индия, където трудно се бореше с конкурентите си от Япония и Южна Корея.

Южноафриканците приеха решението като изключително лоша новина, на фона на песимистичните новини за икономиката на страната. Изявлението на GM дойде седмици след като агенциите понижиха кредитния рейтинг на Южна Африка.

В страната все още се намират производствените заводи на Volkswagen, Ford и други компании. Въпреки че GM оперираше в страната от 1926 г. насам, напоследък тя се сблъска с трудности в конкурирането си с останалите играчи, особено на фона на спадащите продажби на автомобили през последните пет години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още