IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM може да съкрати 1 300 служители в завода си в Детройт

Концернът ще намали производството на автомобили в пет американски завода за една до три седмици през януари

12:58 | 20.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на компанията в Арлингтън, Тексас.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на компанията в Арлингтън, Тексас. Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен концерн General Motors Co. обяви, че ще съкрати близо 1300 служители в завода си за асемблиране в Детройт в началото на март и временно ще намали производството в няколко други фабрики през следващия месец. Така компанията стана поредният автомобилен производител, който се опитва да се адаптира към спада на търсенето след седемгодишния непрекъснат растеж, пише The Wall Street Journal. 

В съобщение до регулаторните органи от понеделник GM разкрива, че ще съкрати около 600 редовни служители на пълно работно време от завода си Hamtramck в Детройт, където се сглобяват Chevrolet Volt, Buick LaCrosse и други автомобили. Още 670 временно наети работници също ще бъдат съкратени.

По-рано в понеделник GM потвърди, че ще намали производството на автомобили в пет американски завода за една до три седмици през януари, най-вече за да се намали повишаването на инвентара. Най-големият американски производител на коли започна декември с около 873 хил. превозни средства в дилърските обекти, с 26% повече, отколкото по същото време на миналата година, и най-високата стойност за този месец от 2007 г. насам, показват данни на WardsAuto.com.

Ходът на концерна подчертава забавящото се темпо на продажбите на дребно сред автодилърите и слабото търсене на леки автомобили, след като предпочитанията на потребителите се пренасочват към кросоувъри, джипове и пикапи. Това изместване е било сериозен фактор за решението на GM да свие производството в заводите, всички от които сглобяват седани или компактни автомобили, казва говорителката на GM Даяна Харт.

Заводите, в които ще има по-малко смени в продължение на няколко седмици през януари, са Hamtramck в Детройт; завод в близост до Йънгстаун, Охайо, в който се сглобяват седаните Chevy Cruze; завод в Лансинг, Мичиган, в който се произвеждат седани Cadillac и Chevy Camaro, и фабриката на GM за Chevrolet Corvette в Боулинг Грийн, Кентъки.

Петата фабрика в Канзас Сити, Мисури, в която се сглобяват седаните Chevrolet Malibu, ще бъде затворена в продължение на три седмици, за да се подготви за пускането на нов модел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още