IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Takata води преговори с потенциални купувачи?

Според източник на Bloomberg сред тях е и инвестиционният фонд KKR

10:51 | 26.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската компания Takata, която е изправена пред вероятни разходи за милиарди долари заради най-голямата сервизна акция в автомобилната история, води преговори с потенциални купувачи, включително с инвестиционния фонд KKR, твърди запознат източник за Bloomberg.

Разговорите са на предварителен етап, а KKR не е единственият кандидат, казва източникът, поискал анонимност заради конфиденциалност на обсъжданията. Акико Уатанабе, говорител на Takata, и Стив Окун, базиран в Сингапур говорител на KKR, са отказали коментар по въпроса.

Акциите на Takata поскъпнаха с 21% - дневния лимит, в Токио в четвъртък, след като по-рано през деня Nikkei обяви, че KKR планира да предложи подкрепа и да поведе усилията за преструктуриране вместо едноименната фамилия основател на японската компания. Takata е наела Lazard, за да намери инвеститори в компанията, като част от усилията за преструктуриране, започнали по-рано през годината. Акциите са се сринали с 65% през последната година, което свали пазарната капитализация на компанията до около 38,1 млрд. йени (347 млн. долара).

„Пазарът очаква някакви положителни новини от дълго време, така че реагира рязко. В крайна сметка Takata е компания, която притежава технологии и прави важни продукти“, каза Мицуо Шимизу, капиталов стратег в Japan Asia Securities Group.

Има въпросителна по това дали международен инвестиционен фонд наистина ще поеме голяма част от усилията за преструктуриране на Takata, тъй като е възможно просто да продаде компанията на друг. В идеалния случай японски производител от автомобилната индустрия би бил най-добрият спасител, който да е в интерес на Takata”.

Поне 13 смъртни случая в САЩ и Малайзия са свързани с дефектни въздушни възглавници на Takata. Автомобилни производители, начело с Honda, изтеглиха поне 60 млн. въздушни възглавници в цял свят, преди този месец американските регулатори да наредят замяната на още 40 млн. броя.

KKR привлече 3,35 млрд. долара за втория си фонд за специални ситуации през април, а екип, управляван от САЩ, осигурява дълг или капитал на компании с проблемни капиталови структури или преминаващи през преструктурирания или сливания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още