IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Note напуска Европа

Причината е спад в продажбите и излизането на новата Micra

21:41 | 10.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nissan&nbsp;</em></p>

Снимка: Nissan 

През 2017 г. Nissan ще прекрати производството на компактния ван Note в своя завод в Съндърланд и моделът ще напусне европейския паар, съобщава изданието Automotive News.

Основната причина за решението на японския производител е спадът на продажбите на модела през последната година. За първите 9 месеца на 2016 г. от модела са реализирани едва 24 800 единици на Стария континент. От Nissan посочват, че като цяло интересът към подобни автомобили в Европа е намалял почти наполовина – от 1 млн. продажби през 2013 г. до под 600 000 продажби през миналата година.

Неофициалната причина обаче е друга, твърдят експерти. През март догодина в Европа ще стартират продажбите на новата генерация на Nissan Micra, която ще се произвежда във Франция. Спирането на Note е единственият начин за избягване на вътрешна конкуренция между двата модела.

„Три модела в един клас – Juke, Micra и Note, са твърде много за европейския потребител, тъй като хората се чудят кой от тях да изберат и това ги затруднява прекалено”, коментира шефът на маркетинга на европейското подразделение на Nissan – Гийом Картие.

Факт е, че в Nissan залагат много на новата Micra, която бе показана на автосалона в Париж по-рано този месец. Хечбекът използва платформата на Renault Clio, като е оборудван с 0,9-литров бензинов турбомотор и с 1,5-литров дизел. По-късно ще излезе и версия с 1,0-литров атмосферен двигател.

Самият Note обаче ще продължи да се предлага в Азия и Америка, като от компанията готвят неговото обновяване.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още