IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват още един двигател на VW

Американската агенция започва проверки на 3,0-литровия TDI V6

13:59 | 24.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Audi</p>

Снимка: Audi

Още един дизелов двигател на Volkswagen Group е заподозрян в предаване на неверни данни за вредните си емисии, съобщава The Detroit News. Агенцията за опазване на околната среда (EPA) започва разследване на 3,0-литровия TDI V6, който се поставя на Porsche Cayenne, а също така и на Audi A6, A7, A8 и Q5.

Първоначално EPA обвини Volkswagen във фалшификация на екологичните тестове на друг мотор – 2,0-литровия TDI. От агенцията са на мнение, че концернът е поставял специален софтуер на автомобилите с този агрегат, за да се намалят показателите за изхвърлените вредни емисии. Разликата между реалните резултати и представените от производителя е до 40 пъти по-висока.

Заради скандала VW Group е заплашен с глоба от 18 млрд. долара само на територията на САЩ. Ако еколозите открият несъответствия и при V6 TDI, санкцията ще нарасне значително. Само за последните няколко дни са подадени повече от 25 колективни иска срещу германския производител. С тях се занимава юридическата кантора Haegens Berman, която е базирана в Сиатъл и е специализирана в подобни дела.

Един от шефовете на фирмата – Стив Берман, съобщи че първите претенции на клиентите към VW Group са били проявени още на 18 септември, само часове след като EPA е обявила резултатите от своето разследване. Бързата реакция се обяснява с факта, че сред собствениците на автомобили с такъв мотор са много юристи.

„Самият аз убедих много познати да си купят автомобили на Volkswagen с дизелов мотор, след като бях повлиян от рекламата за „чист дизел”. Дори купих такива коли на двамата си синове”, коментира Берман, като уточни, че с него вече са се свързали над 200 души, които се чувстват излъгани от Volkswagen.

Още за скандала във Volkswagen четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
да проверат и мотора на вайпъра хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още