IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Takata може да бъде обявена в несъстоятелност

От началото на 2014 г. пазарната капитализация на японския производител на въздушни възглавници се е стопила с 88%

11:48 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След акциите за изтегляне от пазара на стотици хиляди въздушни възглавници заради евентуални техни дефекти японският автомобилен поддоставчик Takata се сблъсква с нови спекулации за възможно изпадане в несъстоятелност.

Цената на акциите на компанията във вторник се срина в Токио с до 15 на сто, след като по-рано агенция Bloomberg предаде, позовавайки се на свои източници, че няколко заинтересувани от придобиването на Takata концерни възнамеряват да подадат молба за стартиране на процедура по неплатежоспособност.

Очаква се в началото на следващата седмица да се получат оферти за изпадналия в затруднения концерн. Първият етап от подбора ще се осъществи до октомври.

За първи път спекулации за оферти за придобиване се появиха през май 2016 г. Тогава Bloomberg писа, че компанията води преговори с потенциални купувачи, включително с инвестиционния фонд KKR.

Takata отказва официален коментар, но говорител на концерна посочи пред AFP, че външен съвет от консултанти работи над план за преструктуриране на производителя.

От началото на 2014 г., когато се появиха първите проблеми с въздушните възглавници, пазарната капитализация на компанията се е свила с цели 88 на сто. 

От над две години Takata се опитва да потуши скандала с дефектните части. Поне 13 смъртни случая в САЩ и Малайзия са свързани с дефектни въздушни възглавници на компанията. Автомобилни производители, начело с Honda, изтеглиха поне 60 млн. въздушни възглавници в цял свят, преди през май американските регулатори да наредят замяната на още 40 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още