IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen е близо до ново споразумение със САЩ за 4,3 млрд. долара

Германският производител е готов да признае вината си по скандала Дизелгейт

10:58 | 11.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen обяви късно във вторник, че е готов да плати допълнителна глоба от 4,3 млрд. долара и да признае вината си, за да сложи край на наказателно производство в САЩ относно манипулираните дизелови двигатели, предаде Ройтерс.

В изявление на компанията се казва, че тя е сключила предварително споразумение с американското Министерство на правосъдието, което обаче предстои да бъде одобрено от нейния административен съвет и от американските съдебни власти.

Допълнителната сума ще се добави към 16-те млрд. долара, вече обещани от Volkswagen за покриване на щетите, причинени от скандала, известен като Дизелгейт. 



Компанията, която има 12 марки, призна през септември 2015 г., че е оборудвала 11 млн. автомобила по света, от които 600 хил. в САЩ, със софтуер, който е манипулирал данните за отделяните емисии вредни газове в атмосферата.

За справяне със скандала досега Volkswagen задели 18,2 млрд. евро. По-голямата част от сумата е за обезщетения за американски клиенти и глоби по граждански дела. Сумата няма да стигне, призна сега концернът.

„Ако се стигне до споразумение, то задълженията ни за изплащане може би ще доведат до надвишаване на заделените пари“, се казва в изявлението. „Колко голямо ще е финансовото натоварване за 2016 г., зависи от редица други фактори и не може да се определи в момента“. 

Постигането на успешно споразумение в САЩ е от решаващо значение за германския концерн за възстановяването на бизнеса му в страната – ключов момент от плановете му за растеж в дългосрочен план.

Срещу производителя се водят разследвания по целия свят заради този скандал. Компанията вече договори в Канада споразумение за 1,6 млрд. долара.

В САЩ концернът се ангажира да отпусне 14,7 млрд. долара за план за обезщетение, предвиждащ изкупуването на засегнатите коли. Към него се добавят 603 млн. долара за обезщетения за отделните американски щати, 1,2 млрд. долара за концесионерите и най-малко 1 млрд. долара за най-мощните коли.

Междувременно американското Федерално бюро за разследване обвинява изпълнителен директор на VW в измама и повдигна сериозни обвинения срещу редица мениджъри във Волфсбург. Това става ясно от заявлението, с което разполага германската икономическа медия n-tv.de. Твърди се, че обвиняемият е участвал в "заговор" за нарушаване на екологичното законодателство и измами спрямо купувачите на дизелови автомобили VW в САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още