IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen се опитва да печели време

Германският производител отлага Общото си събрание и представянето на годишните си финансови резултати

18:08 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Две дати бяха, както всяка година, „запазени“ от германския автомобилен концерн Volkswagen – на 10 март трябваше да се представят финансовите резултати за изминалата година, а на 21 април в Хановер акционерите трябваше да бъдат запознати в рамките на Общото събрание с изминалата фискална година и с основните резултати от вътрешнофирмената проверка за аферата с манипулираните данни за отделяните вредни емисии. И двете срещи обаче бяха отложени в петък, предава DPA.

„В близко бъдеще“ ще бъдат оповестени новите дати. Според информация на източници, близки до компанията, двете събития ще бъдат отложени с четири до шест седмици, пише и германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Като причина за отлагането от базираната във Волфсбург компания споменават „отворени въпроси“, свързани с последиците от скандала и произтичащите от това проблеми с оценяването. По същество вероятно става въпрос за това колко точно ще струва т. нар. Дизелгейт на автомобилостроителя. Още през миналата година компанията задели за тази цел 6,7 милиарда евро. 

Анализаторите обаче изразяват опасения, че тази сума вероятно не би била достатъчна. В петък и експертите на базираната в Баад Helvea изчисляват, че общата сума за справяне със скандала вероятно може да струва 38 милиарда евро, или 75 евро за акция. И това не включва гражданските дела. По тях трудно може да се направи сметка, смятат анализаторите.

Без да се взема предвид дизеловият скандал, оперативната печалба би била на нивото от миналата година, поясняват от Волфсбург. Тя бе в размер на 12,7 млрд. евро. Без отчитане на последиците от скандала компанията би достигнала прогнозирания диапазон за възвръщаемост от 5,5 до 6,5 на сто.

Независимо от сега изместените дати за финансовия отчет и за събранието, VW все още иска да информира през април за случилото се и за носещите отговорност за дизеловия скандал мениджъри. Първоначално това трябваше да стане в рамките на Общото събрание. Адвокатската американска кантора Jones Day, която се занимава с вътрешната проверка на казуса, предоставя на всяка среща на Надзорния съвет междинни доклади, но въпреки това обобщеният материал все още не е готов.

Porsche SE, която държи почти 50% от акциите с право на глас в най-големия европейски автопроизводител, също отлага представянето на годишните си резултати. Досега Porsche SE очакваше печалба след данъци от 0,8 млрд. до 1,8 млрд. евро за 2015 г. В петък обаче компанията отново подчерта, че прогнозата може да се промени.

Пресконференцията за представянето на отчета бе планирана за 15 март, а Общото събрание – за 4 май.  

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още