IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска агенция отхвърли сервизния план на Volkswagen

Според базирания в Калифорния CARB плановете на VW да ремонтира автомобилите с двулитрови дизелови двигатели са "незадоволителни"

11:04 | 13.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на германския концерн Матиас Мюлер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на германския концерн Матиас Мюлер. Снимка: Ройтерс

Базираният в Калифорния Съвет за атмосферните ресурси на Калифорния (California Air Resources Board, CARB) не одобри предложения от германския автомобилен концерн Volkswagen план за сервизна акция след разкриването на скандала с манипулираните данни за вредните емисии.

Калифорнийската агенция, която допринесе за разкриването на скандала с германската компания през септември, обяви, че отхвърля мерките, които са ѝ били предложени от Volkswagen през ноември и които касаят колите с двуцилиндрови двигатели. Според съобщение на органа плановете на VW да ремонтира автомобилите с двулитрови дизелови двигатели са „незадоволителни“. Тъй като е налична твърде малко информация, техническата проверка на предложените поправки е невъзможна, поясняват от CARB. Въпреки това Volkswagen имал възможността да подобри предложенията си за решение на проблема. 



„Предложеният план има пропуски и не отговаря по адекватен начин на въздействието в по-общ аспект на манипулираните двигатели върху характеристиките на колите, върху техните емисии и върху тяхната сигурност“, се посочва в изявление на регулаторния орган.

„Днешното изявление се отнася за началните ни планове, които бяха предадени на борда през декември. Оттогава Volkswagen води пълноценни разговори с CARB“, пояснява от своя страна германският автомобилен концерн.

Припомняме, че Volkswagen е обект на няколко разследвания в САЩ заради това, че е оборудвал близо 600 000 от дизеловите си коли в страната със софтуер, който манипулира резултатите от тестовете за вредни емисии.

В отделно изявление от това на калифорнийския регулаторен орган Американската агенция за опазване на околната среда (ЕРА) каза, че е съгласна, че планът, предложен от компанията  на калифорнийския орган не е приемлив, предава Bloomberg.

По-късно днес главният изпълнителен директор на германския концерн Матиас Мюлер ще се срещне с ръководителя на американската Агенция за защита на околната среда Джина Маккарти, за да обсъди нови предложения. Срещата е поискана от затруднената компания, уточни говорител на екоагенцията, цитиран от DPA.

Директорът на концерна ще разговаря с Маккарти във Вашингтон, след като вече посети Северноамериканското международно автомобилно изложение, отворило врати тази седмица в Детройт. Там той отново поднесе извинения и обяви инвестиции за 900 млн. долара в САЩ на фона на напрежението между компанията и американските власти, обвиняващи я, че не сътрудничи достатъчно в разследването на "Дизелгейт".

Според Bild am Sonntag Мюлер се надява да убеди ръководството на еклогичната агенция да одобри ново предложение на автомобилния концерн за излизане от ситуацията.

Инженери на Volkswagen са създали каталитичен преобразувател, който може да бъде монтиран на около 430 000 автомобила в САЩ, за да се реши проблемът с манипулирането на данни за вредните емисии, писа в неделя германският вестник, цитиран от Ройтерс. Конверторът ще бъде поставен на колите с дизелов двигател ЕА 189 от първо поколение. Предложението за техническо решение на компанията включва нова система на каталитично преобразуване, част от която е направена от различни материали, твърди добре информиран източник.

В средата на септември стана ясно, че Volkswagen е инсталирал в около 11 млн. дизелови автомобила специализиран софтуер за манипулиране на данните за отделяните вредни емисии в тестови лаборатории. Около 8 млн. от засегнатите коли според VW са в страни от ЕС. От тях 2,8 млн. са в Германия. 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер. 

Германският автомобилен концерн назначи съдията-звезда Кенет Файнберг, който се стреми към бързо извънсъдебно споразумение в САЩ относно аферата.

САЩ пък увеличиха натиска, след като властите в страната решиха да заведат граждански иск за нарушаване на американските закони за борба със замърсяването срещу германския автомобилен гигант и неговите луксозни марки Audi и Porsche, от които искат обезщетение, което може да възлезе на най-малко 18 млрд. долара. 

Вчера нов удар за компанията от Волфсбург дойде от Швеция, където властите са започнали разследване срещу германския производител на автомобили по обвинения в измама заради инсталирането на софтуера, с който са манипулирани вредните емисии при някои дизелови автомобили. Прокуратурата уточнява, че става въпрос за автомобили, произведени в периода 2009-2014 г.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още